1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Единствената в страната паралелка за планински водачи може да бъда закрита

Единствената в страната паралелка за планински водачи може да бъда закрита

През последните години няма достатъчно кандидати за нея

Единствената в страната паралелка за планински водачи може да бъда закрита, тъй като през последните години няма достатъчно кандидати за нея. Бъдещето на специалността е било обсъдено на среща между областния управител на Ловеч Ваня Събчева и ръководството на училището в Черни Осъм, предаде БНР.

В гимназията се обучават 132-ма ученици. В направление „Планински водачи” 44 деца са в дневна форма на обучение и 11 в самостоятелна форма на обучение. По думите на директора на гимназията Румяна Велешка училището само дофинансира планинските водачи от спестявания в делегирания си бюджет. В училището се учи още ски-бягане, ски-алпинизъм, биатлон, изкачване на ледени скали. През лятото децата катерят върхове, практикуват рафтинг, кану-каяк, бънджи скокове.

Според областния управител, решението на проблема е кандидатстване по различните програми с проекти и активизиране на контактите в чужбина и с туристическия бранш и Българския туристически съюз у нас.

В края на януари областната комисия по образование ще разглежда план-приема за следващата учебна година и тогава ще стане ясна и съдбата на  паралелката за планински водачи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.