1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Единственото професионално училище за селско стопанство в София навършва 75 години

Единственото професионално училище за селско стопанство в София навършва 75 години

В учебната програмата са застъпени всички новости на аграрния свят

Единственото професионално училище за селско стопанство в София навършва 75 години. Гимназията „БУЗЕМА“ се намира в столичния квартал „Овча купел“ и обучава инженери по селскостопанската техника, цветари и други специализирани кадри.

Още през пролетта на 1941-ва година, минавайки през ливадите в покрайнините на града хората питали какво ще се строи. Тогава чиновниците от Министерство на земеделието обяснявали, че строят „Българско Училище за Земеделски и Електрически Машини и Агрегати”. Наименованието, разбира се ги затруднявало, хората го бъркали и така дошло името БУЗЕМА, абревиатура от началните букви. Мястото наоколо нарекли „Бузема”, а ливадите „Буземски” и така училището дало име на целия квартал.

Състезания по аранжиране на цветя, майсторско кормуване с трактор и Мис и Мистър БУЗЕМА белязаха празничния ден. Емил и Гичка от 10 клас учат съответно двигатели с вътрешно горене и цветопроизводство. Те са тазгодишните носители на призовете.

Днес на полето не се ходи с каруца, а с високопроходима и многофункционална техника. В учебната програмата са застъпени всички новости на аграрния свят, а специалистите водят теорията и практическите занимания. „БУЗЕМА“ си сътрудничи с Фонд „Земеделие“ и агроведомството.

Ръководството планира и прием на деца със специални образователни потребности в паралелка по „Цветарство“. Развиват гъбарство, а все още като идея стои и паралелка за изучаване на билките.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.