1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Французи правят гъши дроб в епруветка

Французи правят гъши дроб в епруветка

В страната гъшият дроб е част от националното културно наследство и е под закрилата на закона

Възможно ли е да консумираме гъши дроб без да изпитваме угризения на съвестта заради гушенето на птиците? Отговор на този въпрос дава френска компания, която произвежда специалитета в лабораторни условия.
 
Вместо гъските и патиците да се угояват принудително, при което се подлагат на сериозни мъчения, от оплодено гъше яйце се взимат стволови клетки и се поставят в епруветка. Същата технология се прилага и при т.нар. лабораторно месо, което набира все повече почитатели. Според компанията, заела се с гъшия специалитет, при производството са запазени както вкусът, така и текстурата.
 
Във Франция гъшият дроб е част от националното културно наследство и е под закрилата на закона. Въпреки това много хора в страната, а и особено в чужбина, са обявили бойкот на специалитета, заради нехуманното отношение към птиците.
"Виждаме, че гъшият дроб преживява екзистенциална криза. Ние ще разкрием целия му потенциал и ще го освободим от съмнителната етика", казват от компанията, произвеждаща лабораторния вариант. В момента цената му е много висока, но когато започне масовото производство, тя ще падне 40 пъти, изчисляват от компанията.
 
Добитият по традиционен начин гъши дроб става табу във все повече държави. Производството му е забранено в Ирландия, Швеция, Швейцария, Нидерландия и Великобритания, а от догодина продажбата му ще бъде забранена в някои американски щати. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.