1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Като на френски ресторант – атрактивен пърформанс запознава със скритата жестокост зад деликатеса “фоа гра”

Като на френски ресторант – атрактивен пърформанс запознава със скритата жестокост зад деликатеса “фоа гра”

Само 5 европейски страни все още инвестират в този жесток бизнес

На 26.06.21 г. пред Народния театър „Иван Вазов” доброволци от сдружение КАЖИ ще влязат в ролята на любители на френската кухня – и по-специално на противоречивия френски деликатес „фоа гра” (foie gras /фр./ - мазен дроб). Целта на събитието е да се отрази високата степен на страдание, което изпитват животните, обречени на метода „насилствено хранене” – основният начин за постигане на втлъстен черен дроб от патици и гъски.

Данните от Министерство на земеделието показват, че през 2020г.  над 4 000 000 са патиците-мюлари, подложени на насилствено хранене (още наричано „гушене” или „принудително угояване”) и умъртвени. В над 118 ферми се осъществява жестокият процес на гушене, представляващ системно хранене с тръба двукратно или трикратно на ден в продължение на 14 дни за патиците и 21 дни за гъските. 

„Птиците се угояват с несъвместими за вида им количество и състав на храната. Най-често храната е смес от варена царевица, мазнина, сол, сода бикарбонат и други примеси. Режимът се стреми за кратък период да индуцира състоянието „чернодробна стеатоза” – т.е. изкуствено да се причини тлъстинно заболяване на черния дроб /така желаният продукт фоа гра/. Междувременно животните страдат неимоверно – в хода на отглеждането постепенно се забелязват нарушения в процесите на сърдечната, дихателната, опорно-двигателната, храносмилателната им система. Смъртността във фермите за производство на фоа гра е висока.”, обяснява Мариана Младенова, координатор „Кампании” в КАЖИ.

България е третият най-голям производител на фоа гра в Европа. Имайки предвид, че насилственото хранене на патици и гъски за втлъстен черен дроб вече е забранено в над 15 европейски страни със закон, става ясно, че тенденциите навсякъде са категорично в полза на животните. В началото на юни Европейският парламент прие резолюция за забрана на насилственото хранене на патици и гъски.  Само 5 европейски страни все още инвестират в този жесток бизнес – това са Франция, Унгария, България, Испания и Белгия. Последната ферма за гъски в Украйна затвори през 2019 г., Великобритания планира да спре изцяло вноса на продукта фоа гра, а наскоро в една от белгийските провинции изцяло се забрани производството на фоа гра.

„Може би трябва да се запитаме на чии интереси служим и струва ли си изкуствено да се причинява заболяване у животни с цел продукция и печалба. Говорим за непрекъсната, тягостна, и невъобразимо силна болка. Производството на фоа гра е в разрез с всякакви стандарти за хуманно отношение към животните.”, заключава Младенова.

Събитието е част от кампанията „Да спрем гушенето” и ще информира по интерактивен начин общността за скритата страна зад лъскавите етикети на френския деликатес. Проучване на агенцията „Сова Харис” от април, 2021 г. показа, че само 2% от българите консумират фоа гра редовно, 88% смятат гушенето за жестоко, а 83% подкрепят забраната на гушенето.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.