1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Германски учени търсят алтернативи на глифозата

Германски учени търсят алтернативи на глифозата

Новото откритие спира растежа на различни микроорганизми и растения, без да е опасно за животни и хора

В търсене на алтернативни хербициди, германски учени са открили естествено вещество, което може да замести глифозата. Става дума за определена захарна молекула, изолирана от цианобактерии.

Експериментите са показали, че захарната молекула спира растежа на различни микроорганизми и растения, без да е опасна за животни и хора. За разлика от обикновените въглехидрати, които доставят енергията, необходима за растежа, тази субстанция възпрепятства развитието на бактерии и гъбички.

В случая захарната молекула блокира ензим, важен за метаболизма, като този ензим се среща само при микроорганизми и растения. Според учените първите тестове показали, че веществото не крие никакви рискове за околната среда, животните и хората.

Подобно действие имат и хербицидите, съдържащи глифозат. За разлика от химическото вещество, захарната молекула е естествен продукт, който лесно се разгражда в природата и няма отровни действия.

Според ръководителя на проекта от университета в германския град Тюбинген, новооткритата молекула може да се превърне в идеален природен хербицид. За да се потвърдят първоначалните резултати, са нужни обаче дългосрочни полеви изследвания, смята ученият д-р Клаус Брилизауер.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.