1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Информационен ден на EIT Food се проведе в Аграрен университет

Информационен ден на EIT Food се проведе в Аграрен университет

В неформални срещи студентите и младите предприемачи обсъдиха потенциални бизнес идеи с представителите на EIT Food хъба и иновативни компании от България

На 9 юни 2022 г. в Аграрен университет – Пловдив се проведе Информационен ден на EIT Food - водещата европейска инициатива за иновации в агро-хранителния сектор. Аграрен университет- Пловдив, Клийнтех България и Софийски университет „Св. Климент Охридски“, в качеството си на официален хъб мениджър на EIT Food за България, предствиха пред студенти, стартъпи, представители на бизнеса и науката възможностите, които EIT Food предлага в България за развитие в агро-хранителния сектор чрез иновации и технологии.
Г-жа Александра Низинска, проектен мениджър на регионалната иновационна схема на EIT Food за Югоизточна Европа презентира актуалните програми на инициативата, подходящи за участници от България.

Доц. д-р Петър Борисов от Аграрен университет-Пловдив представи възможности за включване на студенти, докторанти и фермери в програмите на EIT-Food, иновации, трансфер на знания и дигитализация в агро-хранителната верига.

Проф. д-р Владислав Попов от Аграрен университет- Пловдив очерта изводи и опит от националните научно-изследователски програми „Здравословна храна за по-силна биоикономика и качество на живот” и „Интелигентно растениевъдство”  относно качеството и произход на храната, промените, настъпващи в нея поради изменението на климата, оползотворяването на хранителни отпадъци и биоикономика.

В неформални срещи студентите и младите предприемачи обсъдиха потенциални бизнес идеи с представителите на EIT Food хъба и иновативни компании от България. 

eit food

На събитието присъстваха още и г-н Николай Василев, заместник-областен управител на Област Пловдив, компании от аграрния сектор, неправителствени организации, научни институти.
Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е орган на Европейския съюз, целящ да увеличава възможностите на Европа в областта на иновациите. EIT Food e водеща европейска инициатива за иновации в агро-хранителния сектор. https://www.eitfood.eu/ 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.