Иновативна идея за умни дронове спечели националния етап състезанието Future Agro Challenge

България ще се представи на международния финал в Атина, Гърция, през октомври 2015

Иновативна идея за умни дронове спечели националния етап на състезанието Future Agro Challenge. Разработката-победител във второто издание на състезанието е на студента Ангел Великов и неговите колеги от Next Gen Industries. Проектът е разработен в рамките на програмата „Стартъп“ на Джуниър Ачийвмънт България през тази учебна година. Заради натрупания опит и потенциал победителите бяха и с най-добри презентационни умения и представянето им изпъкна пред това на другите участници. Идеята на Ангел Великов и екипът от още четирима студенти е съсредоточена върху производство на персонализирани смарт дронове, чрез които да може да се оптимизира агропроизводството и да се подпомогне агросектора. С помощта на устройството и камера се получава ценна информация за земята (под формата на снимки), която се записва в система за управление и след консултация със специалисти в съответната област, се предоставя на земеделците. Next Gen Industries ще представи България и своята идея на международния финал в Атина, Гърция, през октомври 2015 и ще се състезава с участници от още 25 страни.

В националния етап на състезанието се включиха  общо 8 проекта, 6 от които представиха разработките си на сцена днес. „Земеделие на бъдещето“ е международно състезание, което цели да намери и  подпомогне млади (до 5 г. от създаването) компании с оригинални, творчески, практически приложими и екологично съобразени идеи, които дават иновативни решения на настоящи икономически и екологични проблеми в селското стопанство.  

Журито, което тази година оцени проектите беше в уважаван състав: Владимир Уручев, член на Европейския парламент, Комисия по земеделие и развитие на селските райони (AGRI), Комисия по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE); Снежана Благоева, Министерство на Земеделието и храните, Директор на дирекция „Директни плащания и схеми за плащания“ и Любомир Василев, Председател на Управителния съвет и Изпълнителен директор на Фондация Капитал. 

Интересна идея, която също беше отличена от журито по време на състезанието беше иновативен метод за установяване на хранителния статус на растенията, представен от Владимир Александров. Разработката представлява иновативен метод за установяване на хранителния статус на растенията чрез новите технологии. Методът предоставя възможност за измерване на дефицита на микро и макроелементи, наличието на заболявания или инфекции в различни растения, чрез измерването на тяхната флуоресценция. С помощта на изкуствена невронна мрежа, получената информация показва има ли недостиг на хранителни вещества в изследвания продукт. Анализът на растенията е много бърз, евтин и точен и не е нужно да се прави в специализирана лаборатория. Предвижда се разработване на апликация за смартфон, чрез която фермерите ще могат сами да измерват и подават данните.

Гостите на финалния етап на състезанието се запознаха и с още една интересна идея – участникът Радослав Бобчев представи интригуваща иновация – серия инструменти за ръчно обработване на земята, които са високо ефикасни и изискват  минимални физически усилия. Неговото изобретение е повече от две години на пазара и е защитено със сертификат за индустриален дизайн от Службата за хармонизиране на вътрешния пазар.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.