1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Институтът по аграрна икономика домакинства международни срещи по Проект за ароматните и лечебни растения от програма Еразъм

Институтът по аграрна икономика домакинства международни срещи по Проект за ароматните и лечебни растения от програма Еразъм

Снимка:

Форумът цели да се повиши осведомеността за производството на лечебни и ароматни растения

На 25.09.22 в хотел „Лион“ в курорта Боровец стартира работата по проект „Интелигентно и дигитално земеделие – SDA”, който се ръководи от Областната дирекция по образование в Ескишехир – Турция и се финансира по програма Erasmus+ Vocational Education Cooperation Partnerships (KA220-VET). Kadir Kilig, представител на образователната дирекция и координатор на проекта анонсира целите му.  Той  е двугодишен (2022-2024 г.) и първата работна среща се домакинства от Института по аграрна икономика.  Доц.д-р  Божидар Иванов, директор на ИАИ, поздрави участниците и представи програмата до 30.09.22 г.

forum-iai

Форумът е с международно участие и цели да се повиши осведомеността за производството на лечебни и ароматни растения, да се подпомогне развитието на умни виртуални практики и  да се ангажират младите за обучение и работа в селското стопанство, свързано с традиционни култури.

В първата работна среща участват още учени от Анадолския университет в Ескишехир в Турция, кметът и губернаторът на областта Saricakaya, Патрисия Техада, испанка, от FIMOVA, организация за подпомагане  на публичните и частни проекти в областта на околната среда, водите и публичната заетост към ЕС, представители на производството в Ескишехир на продукти от лавандула и други традиционни растения, приложими в козметиката и медицината. Професор Hakal Dal представи иновативни  експерименти на химичната лаборатория в Анадолския университет.

Проектът включва още изработването на виртуална лаборатория за околната среда, Smart Greenhouse приложение, Интернет портал за обучение, цялостна образователна програма. Дневният ред на срещите до 30.09. 2022 г. предвижда и презентации в ИАИ по въпроси на земеделието  и демонстрации на българския опит в производството на лавандула в страната ни, в община Чирпан.

Работните срещи продължават и днес в ИАИ, в Института по аграрна икономика, а на 28.09.2022 в Чирпан. Ще има презентации за развитието на българското земеделие и в частност за производството на лавандула и лавандулово масло, в което България дели водещо място с Франция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.