1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Институтът по земеделие в Карнобат на 90 години

Институтът по земеделие в Карнобат на 90 години

Началото е поставено през ноември 1925 година

Институтът по земеделие в град Карнобат отбелязва 90-години от създаването си. Двудневната научна конференция с международно участие е кулминацията на честванията на годишнината от основаването на научния център. 

Началото е поставено през ноември 1925 година, когато е обнародван указът на Цар Борис III за обособяване на опитно поле с площ от 600 декара в общинската мера, предоставени от местната управа. През 1959-а става Комплексен селскостопански научно-изследователски институт. 

Днес институтът по земеделие извършва научни изследвания в сферата на генетиката, селекцията и семепроизводството, физиологията и фитопатологията на ечемик, овес и кориандър, създават се нови сортове, не спират и изследванията в овцевъдството. Гости на тържеството за юбилея на аграрния институт бяха областният управител на Бургаска обаласт Вълчо Чолаков, кметът на Карнобат Георги Димитров, колеги от Тракийския земеделски институт в Одрин и научния център в Щип Македония, партньори на института и земеделски производители от Югоизточна България.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.