1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Механизми и форми на аграрното управление в България

Механизми и форми на аграрното управление в България

Водещи учени в продуктивна дискусия

На 15 и 16 март 2022 година в Юстина Вилас, с.Устина, се състоя първа работна среща на екипа на проекта на ИАИ „Механизми и форми на аграрното управление в  България“, финансиран от Фонд научни изследвания. В много активна дискусия участваха проф. Храбрин Башев, ръководител на проекта и лидерите на работните пакети доц. Божидар Иванов, доц. Димитър Терзиев (УНСС), проф. Иван Боевски (НБУ) и доц. Минко Георгиев (АУ). С видео участие се включиха проф. Майкъл Сякута (Университет на Мисури) от САЩ и Снежана Благоева (докторант в ИАИ) от Брюксел.

ИАИ

Участниците обсъдиха методологията на изследването и подчертаха колко амбициозен и нужен е подобен проект, както чисто академично, така и научно-приложно.  Проф.Храбрин Башев от ИАИ, ръководител на проекта, акцентира на значимостта на намерението да се адаптира Новата институционална икономика с цел да се разкрият реалните механизми и форми, които управляват нашето земеделие днес. Това би могло да помогне да се подобри работата на институциите, да се постигнат по-добри резултати на макро и микро ниво в аграрното управление. Дискусията, на моменти разгорещена, направи преглед  основни икономически категории като аграрно управление (agrarian governance), институции, транзакции, механизми и форми на управление, както и подходите за тяхното адекватно анализиране и оценяване. Приведени  бяха примери и цититати на класици в световната икономическа наука и нобелови лауреати, включително и с видео илюстрации.

ИАИ

Доц. Димитър Терзиев разгледа обстойно приоритетната роля на неопределеността и транзакциионите разходи за пълното разбиране що е това аграрното управление, за да може проектът  успешно да изпълни целите си. Доц. д-р Божидар Иванов акцентира на необходимостта да се търси конкретна приложимост на изследванията и представи система за оценка на съответсвието на управлението на българското селско стопанство на принципите за добро управление (good governance). Проф. Иван Боевки представи последното развитие на немската школа на институционален анализ и подход за оценка на разнообразните организации в аграрната сфера. Доц. Минко Георгиев презентира свой подход за анализ на институционалната среда и ефектите върху транзакционите разходи в селското стопанство.

Подробна информация за работната среща може да се намери на интернет страницата на ИАИ и на проекта

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.