1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Млади консултанти от НССЗ взеха участие в обучение по инициативата Young – EUFRAS

Млади консултанти от НССЗ взеха участие в обучение по инициативата Young – EUFRAS

Система за сертифициране на европейски консултанти в селските райони (CECRA) се състои от два задължителни модула и 15 избирателни

Експерти от Национална служба за съвети в земеделието, която е съучредител на Европейския форум на съветническите служби в земеделието и селските райони (EUFRAS), взеха участие в обучение на млади консултанти по инициативата Young – EUFRAS. Обучението се проведе от 21 до 23 февруари в Аграрен университет - Атина (Гърция) и на тема “Комуникация и изграждане на взаимоотношения в консултантската работа“  -  модул от Система за сертифициране на европейски консултанти в селските райони (CECRA). В обучението участваха представители на млади консултанти от редица европейски страни, като Холандия, Германия, Полша, Унгария, Латвия, Литва, Естония и Гърция, като всеки един от участниците представи своята дейност.

На събитието бяха представени основните принципи на консултантската дейност, планирането и управлението на работните задачи. Бяха представени полезни техники за комуникация чрез обсъждане на конкретни случаи, начини за провеждането на консултация. Участниците активно се включваха в дискусии и работа в групи при решаване на конкретно поставени задачи. Обучението съдържаше и ролеви игри, при които младите съветници влизаха в ролята на земеделски стопани. Представителите от различните страни имаха възможност да споделят характерни особености и трудности при изпълнение на техните задачи, като в малки работни групи се предлагаха конкретни идеи и решения. Бяха обсъдени основните изисквания в процеса на консултиране, като бяха разисквани отделните етапи в провеждането на диалог с клиенти за разрешаване на техните проблеми.  Събитието завърши с дискусия за усвоените знания и впечатленията на младите европейски консултанти, като участниците получиха сертификат за преминато обучение по модул 2 „Комуникация и изграждане на взаимоотношения в консултантската работа“- CECRA.

Система за сертифициране на европейски консултанти в селските райони (CECRA) се състои от два задължителни модула и 15 избирателни. Ползите от обученията на CECRA са свързани с придобиване на специфични знания и умения за методологическо, комуникативно, социално и личностно развитие, отговарящи на изискванията за тяхната позиция в сектора на консултантската дейност в селските райони. Консултантите придобиват опит с практическа ориентация чрез участия в ролеви игри (брейнсторминг), работни групи и дискусии. Младите консултанти се научават как самостоятелно да планират, изпълняват, документират и оценяват индивидуални и групови консултации. Те разсъждават върху своята професионална дейност в техните различни консултативни роли, както и в личния си профил, и продължават да развиват и в двете. Запознават се с колеги с единомислие, както и с различни консултантски и образователни организации в други страни и изграждат връзки с функционална трансгранична мрежа. Консултантите получават сертификат, предоставящ международно потвърждение на съответните консултантски умения съгласно стандартите на IALB (наличието на модули, свързани със способност за нестарндартно анализиране - „мислене извън рамката“).

Допълнителна информация за дейността на Системата за сертифициране на европейски консултанти в селските райони (CECRA)  може да намерите тук и тук.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.