1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Н. Пр. посланикът на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия в България Роб Диксън посети Тракийски университет – Стара Загора

Н. Пр. посланикът на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия в България Роб Диксън посети Тракийски университет – Стара Загора

Визитата на Н. Пр. посланикът на Обединеното кралство на Великобритания и Северна Ирландия в България Роб Диксън в Тракийски университет – Стара Загора започна със среща на британски студенти.

Той беше посрещнат от членове на Ректорското ръководство – доц. Ани Златева, проф. Мирослав Карабалиев и доц. Емил Славов.

UKTR

Негово Превъзходителство желаеше да се информира от първо лице за условията и състоянието на съгражданите си след Брекзит.

UKTR

Той им разясни, че се намират в преходен период. Информира ги за условия за виза и пребиваване след Брекзит. Обърна внимание да се уверят, че всички документи са изрядни, да внимават за срокове, които трябва да се спазват актуализират навреме документите си, напр. паспорти; да се информират допълнително относно застраховки при пътуване и здравно осигуряване.

Посланикът сподели, че при признаване на дипломи и квалификации, може да има промени от следващата година и ще има специфични изисквания за различните образователни институции и други административни звена в България и Великобритания. Да влязат в контакт с различните институции, които отговарят за признаването на техните квалификации и да се запознаят предварително с условията на признаване. 

IKTR

Поинтересува се от техните проблеми и впечатления от живота в България и от Тракийския университет. Имаше време за допълнителни въпроси. За живота в друга култура споделиха, че се чувстват добре и са в гостоприемна среда и се забавляват. Н. Пр. Роб Диксън също каза, че има добри впечатления от България, които се припокриват с тези на студентите.

След срещата с британските студенти, която премина приятно, непреднамерено и изпълнена с хумор, посланикът посети Ректора на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков.

DY

Бяха обсъдени възможности за сътрудничество в няколко сектора – енергия, селско стопанство, дигитализация и околна среда и стъпките към зелен университет. Бъдещата взаимовръзка между България и Великобритания в тези сфери може да бъде осъществена чрез договори с научни центрове, които са с най-висока експертиза в областта на агроенергетиката за производство на енергия и селскостопанска продукция, както и с преподаватели в областта на дигитализацията от престижни английски университети.

DY

Н. Пр. Роб Диксън беше заинтересуван затова как университетът ще участва в прехода на декарбонизация на района.

„Университетът ще участва със своето високо ниво на експертиза – в областта не енергетиката в лицето на Факултет „Техника и технологии“ – Ямбол, в аграрния сектор сме на първо място Животновъдство и Ветеринарна медицина. Чрез Института за устойчив прехода и развитие ще извършваме научно-изследователска дейност на рекултивираните  терени, в района на мините, която по-късно да се мултиплицира в други терени, чрез използване на нови методи. Периодът на прехода, обаче не може да се събере в рамките на 5 години, за да бъде благоразумен и устойчив, той трябва да продължи поне 15 години.“, отговори на въпроса доц. Ярков.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.