1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Национален конкурс по фермерство

Национален конкурс по фермерство

Ще се търси практическата приложимост на проектите

 

Днес в Тракийския университет – Стара Загора се провежда Национален конкурс по фермерство. Както вече Agro.bg съобщи, в него ще участват ученици от професионалните гимназии от системата на МЗХ.

Националният конкурс по фермерство се провежда ежегодно след предварителен подбор на проекти от учениците от цялата страна. Допуснатите до национално ниво ученици се явяват с презентация и защита на проектите си пред комисия от хабилитирани университетски преподаватели. Един от водещите приоритети при оценяването на разработките е практическата приложимост на проекта.

Конкурсът се провежда в две направления - растениевъдство и животновъдство. Тематиката за ученическите разработки е в областта на биологично производство на селскостопанска продукция - прилагане на биологичното земеделие при отглеждането на земеделски култури (етерично-маслени, овощни, зеленчукови, житни, фуражи и др.), както и биологично (органично) отглеждане на животни и производство на продукция.

Всички участници получават грамоти за участие, като класираните на първите три места участници се награждават с грамоти и предметни награди от МЗХ и могат да кандидатстват за предоставяне на едногодишна стипендия от министъра на земеделието и храните по Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, приета с Постановление № 298 на Министерския съвет от 2003 г.

С провеждането на конкурса се цели да се обогатят и разширят познанията на учениците в областта на селскостопанската наука, техника и технологии, да се даде възможност за задълбочена творческа и самостоятелна работа по зададена предварително тема, свързана с решаването на конкретен проблем от селскостопанската практика.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.