1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Новаторски проекти на учени за справяне с алергиите

Новаторски проекти на учени за справяне с алергиите

Повече от 150 милиона души в Европа са засегнати

Учените преработват естествени природни алергени, за да помогнат на имунната система да се бори срещу алергиите. Около 5% до 10% от пациентите използват лечение, наречено имунотерапия. 

Новите проекти имат за цел да намалят продължителността на лечението и възможните усложнения. От алергии са засегнати повече от 150 милиона души в Европа. Учените преработват естествени природни алергени, за да помогнат на имунната система да се бори с проблема. Изследователите се опитват да намалят страничните ефекти от иновативното лечение, както и неговото времетраене. Те работят по проект, наречен BM4SIT. Той се  фокусира върху алергията от цветен прашец от бреза, причинена от специфичен поленов протеин. Модификацията на молекулата води до намаляване на страничните ефекти при лечението, a добавянето на витамин D3 спомага за постигането на по-бърз ефект на лечението.

Най-често срещаната алергия и една от най-тежките в световен план е алергията към домашен прах, която може да предизвика алергична астма. В проведен лабораторен опит се добавя захар към определена част от алергена. Комбинацията успява да промени начина, по който имунната система реаргира, като подобрява имунотерапията за широк кръг от алергии, както и драстично намалява продължителността на лечението.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.