1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Нови бакалавърски курсове стартират в Аграрния университет в Пловдив

Нови бакалавърски курсове стартират в Аграрния университет в Пловдив

Записани са вече и първите чуждестранни студенти

Нови бакалавърски курсове стартират в Аграрния университет в Пловдив. От тази есен висшето учебно заведение въвежда двуезично образование на английски език. Записани са вече и първите чуждестранни студенти, най-голям интерес младите хора проявяват към растителната защита. 

11 студенти от Монголия и 28 от Южна Африка тази есен ще прекрачат прага на Аграрния университет. Водят се преговори и с други държави за записване на още чуждестранни студенти. 

Найден Найденов е насочил специализацията си към механизираното прибиране на сусам. Известно е, че културата се прибира изключително и най-вече ръчно в световен мащаб. Именно натам са насочили усилията си и българските учени. Екип от Пловдивския университет е на път да патентова уред за механизирано отделяне на семена. Търсейки начини за увеличаване на площите със сусам, световни организации стигат до заключението, че това е възможно, само ако прибирането на културата се механизира.

Страната ни има подходящи почвено-климатични условия за отглеждане на културата, но засетите декари драстично намаляват. В момента те са не повече от 20 хиляди декара, основно в Южна България. Според Найден науката и бизнеса днес си сътрудничат добре.

Традиционно най-засилен интерес младежите проявяват към типично агрономическите дисциплини като агрономство, полевъдство, лозароградинарство и растителна защита.

Вижте подробности...

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.