1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Онлайн обучение по Агроекология и Биоземеделие за ученици от Провадия

Онлайн обучение по Агроекология и Биоземеделие за ученици от Провадия

Проектът е финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”

Два образователни парка бяха открити и приеха първите си обучаеми в Професионалната гимназия по селско стопанство „Земя”, гр. Провадия. Парковете са създадени в рамките на проект „Професионалното образование в ПГСС „Земя” – по-близо до бизнеса”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

За целта бяха извършени ремонтни дейности в един от учебните кабинети и в автоработилницата на училището, за да отговорят те в по-висока степен на изискванията на работодателите от качествена професионална подготовка. Обучението на учениците в двата образователни парка стартира с първите две групи от по 10 ученици.

В рамките на проекта ще се  обучат общо 160 ученици от ПГСС „Земя”, от които 110 в образователен парк „Устойчиво управление на фермата“ и 50 в образователен парк „Съвременна диагностика и техническо обслужване на автотракторна техника“. На учениците ще се издават удостоверения за преминато обучение.

За учениците, обучаващи се в направление „селско стопанство” са доставени материали и консумативи за провеждане на лабораторни изследвания, закупени са нови 11 компютърни работни станции, нови бюра, мултимедия, лицензиран софтуерен продукт за управление на агробизнеса. Изработена е електронна платформа за онлайн обучение по Агроекология и Биоземеделие, която е достъпна за всички ученици.

За втория образователен парк са закупени модерни уреди и машини за компютърна диагностика и техническо обслужване на автотракторна техника.

Обучението в образователните паркове се извършва по изцяло нови учебни програми, които се базират на проведено проучване на потребностите на работодателите от двата сектора от кадри с определени знания и умения.

По проекта са актуализирани училищните учебни планове и училищните учебни програми по производствена практика, разработени са нови училищни учебни програми по ЗИПП „Биоземеделие”, ЗИПП „Агроекология”, ЗИПП „Диагностика на агрегати и системи на автотракторна техника“ в съответствие с изискванията на работодателите.

Настоящият проект е първа стъпка към целта на гимназията да предоставя повече актуални практически умения на своите възпитаници. Планира се реализацията на надграждащ проект за практика на ученици в чуждестранни ферми по модул „Устойчиво управление на фермата”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.