1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Онлайн уроци ще обучават децата как да реагират при бедствия

Онлайн уроци ще обучават децата как да реагират при бедствия

В момента уроците по безопасност са само на хартия и учениците ги пренебрегват

Онлайн уроци ще обучават децата как да реагират при земетресения, пожари и други природни бедствия. Това ще стане възможно чрез нова онлайн платформа по проекта „Сигурна образователна среда”, финансиран от ЕС, който бе представен в образователното министерство.

Идеята е чрез видеофилми, игри и курсове учениците наистина да бъдат добре обучени как да реагират при бедствия. „Теоретичните уроци за безопасност често не са ефективни. Едно такова интерактивно и съвременно обучение би било много полезно за превенция при действия при земетресения и други бедствия, пише "Монитор".

"Децата нямат изградени навици за действия в такива ситуации и ролята на училището е да ги създаде”, коментира шефката на столичния регионален инспекторат Ваня Кастрева. Чрез онлайн уроците БГ учениците ще могат да видят как връстниците им в Италия например се евакуират при земетресения.

„Ще има специална секция със заснети материали от различни страни. Те ще бъдат с педагогически характер и ще показват интересни учебни евакуации при бедствия. Децата ще бъдат мотивирани да създадат и свой продукт, който да качат в платформата. В момента уроците по безопасност са само на хартия и учениците ги пренебрегват и възприемат за скучни, което ги прави недостатъчно подготвени за реакции при бедствия”, обясни председателят на Центъра за образователни инициативи Цветан Цветански.

Той допълни, че в платформата ще има и различни симулации на земетресения, които в някои държави се провеждали в големи музеи. „След като веднъж се изживее една такава бедствена ситуация, реакциите се тренират и това би предпазило децата да изпаднат в шок и паника при реално природно бедствие”, допълни Цветански.

Идеята е такива симулации да започнат да се правят и у нас. Чрез платформата децата ще се учат и как да си подготвят раница и карта за земетресения. Предвижда се учениците да си направят ламинирана карта, която винаги да носят със себе си. Там трябва да са записали мястото, където да се чакат със семейството си след евентуални природни бедствия, както и някои лични данни. Преди повече от година страната ни беше разтърсена от земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер, ден преди матурата за дванадесетокласниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.