1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. От началото на следващата година ДФЗ започва срещи с производители, занимаващи се с биоземеделие

От началото на следващата година ДФЗ започва срещи с производители, занимаващи се с биоземеделие

Подобни срещи ще се провеждат регулярно на техническо и оперативно ниво

От началото на 2010 година Държавен фонд „Земеделие” ще провежда ежемесечни срещи със земеделски производители, които отглеждат биологична продукция. Това се договориха вчера на среща  изпълнителният директор на фонда Калина Илиева и представители на 20 фирми и земеделски стопанства, които се занимават с агроекологично земеделие. 

На срещата вчера производителите поставиха редица проблеми, които са затруднявали работата им заради липсата на комуникация с предишното ръководство на ДФ „Земеделие”. Като основни въпроси те поставиха обратната връзка по нормативната база, замерването на площите, забавяне на агроекологичните плащания и най- вече комуникацията с ДФ „Земеделие”. Веселина Зумпалова-Ралчева, която неформално представлява производителите, които скоро ще се обединят в асоциация посочи, че за първи път фондът отваря врати за тях и ги приема на среща, за да се решат проблемите им.

„Новата политика на ДФ „Земеделие” е при възникването на конкретни проблеми и казуси за разрешаване, подобни срещи да се провеждат регулярно на техническо и оперативно ниво”, уточни изпълнителният директор на фонда Калина Илиева. Тя пое ангажимент до края на годината на всички фирми от агроекологичния сектор да бъдат изпратени писма с подробна информация за етапа на изплащане или наложени санкции по оторизираните агроекологични плащания за кампания 2008. От януари всеки понеделник от месеца производителите на биологична продукция ще могат да поставят конкретни казуси за разрешаване на срещи с експерти от ДФ „Земеделие”. Калина Илиева се ангажира също и от Техническия инспекторат на фонда да се определят служители с по специфични познания в областта на биологичното земеделие, които да бъдат ангажирани специално с проверките по заявленията на фирмите от агроекологичния сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.