1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Откриват лаборатория по микробиология в земеделската гимназия в Генерал Тошево

Откриват лаборатория по микробиология в земеделската гимназия в Генерал Тошево

Целта е производителите от региона да бъдат подпомогнати при извършване на анализ на посевните материали

Лаборатория по микробиология и контрол на посевния материал ще бъде открита в Професионалната гимназия по земеделие „Тодор Рачински" в Генерал Тошево. Официалната церемония за откриването е насрочена за 11.00 часа, съобщи директорът на Добруджанския земеделски институт в Генарал Тошево доц. Иван Киряков, цитиран от Дарик радио.

Лабораторията е оборудвана с модерна апаратура на стойност над 35 хил. лева по проект на Земеделския институт. Целта е производителите от региона да бъдат подпомогнати при извършване на анализ на посевните материали и състоянието на посевите, отбеляза доц. Киряков. По проекта е заложено лабораторията да работи най-малко пет години, но според Киряков обектът ще продължи да фунционира много по-дълго. За работа с апаратурата ще бъдат обучени няколко специалисти от земеделската гимназия, които ще бъдат подпомагани от учените в ДЗИ.

Проектът е наречен “Интегрирана система за прецизно устойчиво управление на рисковете за земедлско производство, специфични за региона на Добруджа”  и се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество между Румъния и България. Водещ партньор е Изследователският институт по растителна защита в Букурещ, който работи съвместно с ДЗИ, Асоциацията на частните производители на зърнени и маслодайни култури в Констанца и Добруджанският съюз на зърнопроизводителите.

В рамките на проекта вече е изграден земеделски информационен център, който се намира в село Лозница. Създадена е мрежа от земеделски производители и специалисти, която има задачата да оказва съдействие за успешен контрол на рисковете при земеделското производство в района. Проектът е с продължителност 18 месеца и приключва на 15 октомври.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.