1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. ПГАС – гр. Добрич ще участва в национално състезание „Млад фермер“ в гр. Русе

ПГАС – гр. Добрич ще участва в национално състезание „Млад фермер“ в гр. Русе

В Аграрната гимназия продължават обученията на фермери по мярка 111 на ПРСР

Професионалната гимназия по аграрно стопанство в гр. Добрич се класира за финал в Националното състезание „Млад фермер“, което ще се проведе в края на април в ПГСС в гр. Русе. Добричкото учебно заведение зае второ място в Регионалната надпревара в гр. Попово. На състезанието премериха сили и умения ученици от 23 земеделски гимназии от Северна България, съобщи директорът инж. Господинов.

Възпитаниците на ПГАС – гр. Добрич спечелиха първо място в направление „Растениевъдство“, второ място в направление „Животновъдство“ и трето в направление „Земеделска техника“. В съответните направления учениците демонстрираха знания за зарязване на лози, разпознаване на семена, доене на крави, разпознаване на фуражи и управление на трактори. Отличените млади фермери от ПГАС – гр. Добрич, заели първите три места в Регионалната надпревара, станаха и студенти в Пловдивския аграрен университет. Бъдещите висшисти бяха поздравени от ректора на учебното заведение проф. Греков.

Аграрната гимназия продължава обученията по мярка 111 на ПРСР „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания“, съобщи още инж. Господинов. В част от добричките общини курсовете по растениевъдство и животновъдство вече са на приключване. В община Ген. Тошево обучението ще започне от 12 април, а в община Тервел – от 2 май. Обучението в тези 30 учебни часа дават възможност за кандидатстване по други мерки от ПРСР – за създаване на стопанства на млади фермери, подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране и агроекологични плащания. Курсистите са земеделци, растениевъди, животновъди и пчелари на възраст от 23 до 53 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.