1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Подкрепят ли научните среди реформата в ССА

Подкрепят ли научните среди реформата в ССА

Част от институтите ще бъдат извадени от структурата на Академията и ще бъдат прехвърлени към БАН и различни университети

Подкрепа от научните среди за готвената от министър Танева реформа в Селскостопанската академия. Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков заяви готовност да присъедини определено звено, при условие, че то не носи пасиви и ще запази структурата си, като се развива самостоятелно в рамките на учебното заведение.

От два месеца работна група готви реформата в Академията. Целта е вътре в нея да се създадат три научно-координационни центъра с различни направления, като част от институтите ще бъдат извадени от структурата на Селскостопанска академия и ще бъдат прехвърлени към БАН и различни университети в Пловдив, Русе и Стара Загора.

Според ректора е възможно цели звена да бъдат ликвидирани, а други да се слеят с институции, които имат водеща роля. Докато в общественото пространство се обсъждат различни мнения за бъдещето на цели звена и институти, министър Танева категорично заяви, че закриване няма да има и работната група не работи в тази посока. От синдикалните среди обаче изразиха притеснение относно това на какъв принцип ще бъдат изкарани институтите.

По думите на Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието никой още не е обсъждал със синдикатите и браншовите организации по какъв начин ще стане това прехвърляне към университетите и БАН.

Експерти и засегнати лица настояват работната група да направи подробен финансов анализ преди да се вземат каквито и да било решения от работната група.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.