1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Покрити семена, за да се даде възможност за растеж на културите на непродуктивни земи

Покрити семена, за да се даде възможност за растеж на културите на непродуктивни земи

Осигуряването на семена с покритие, което доставя хранителни вещества, би могло да даде възможност за отглеждане на култури в непродуктивни почви

Осигуряването на семена със защитно покритие, което също доставя основни хранителни вещества на покълващото растение, би могло да даде възможност за отглеждане на култури в иначе непродуктивни почви, според ново изследване на Масачузетския технологичен институт. Покриването на семена с коприна, която е пропита с бактерии, произвеждащи азот, може да помогне на растенията да растат в солени почви, съобщават изследователи на Масачузетския технологичен институт. Те се надяват, че този източник на естествен тор може да даде възможност за отглеждане култури на земи неподходящи за земеделие.

Азотен тор

Семената бяха покрити с коприна, която е обработена с вид бактерии, които естествено произвеждат азотен тор, за да подпомогнат развитието на покълващите растения. Тестовете показват, че тези семена могат да растат успешно на почви, които са твърде солени, за да позволят на нетретираните семена да се развиват нормално. Изследователите се надяват този процес, който може да се приложи евтино и без нужда от специализирано оборудване, да отвори земеделски площи, които сега се считат за неподходящи за земеделие.

Масачузетския технологичен институт

Засадени в идентични саксии със солена почва, необработените семена (вляво) предимно не успяват да покълнат, докато покритите семена (вдясно) се развиват нормално.

Бобови култури

Ризобактериите обикновено осигуряват тор за бобови култури като обикновения боб и нахут, и те са били в центъра на изследванията досега, но е възможно да бъдат адаптирани и за работа с други видове култури, и това е част от текущите изследвания на екипа.

Сухоустойчивост

Като следваща стъпка изследователите работят върху разработването на нови покрития, които не само могат да защитят семената от солена почва, но и да ги направят по-устойчиви на суша, като използват покрития, които абсорбират водата от почвата.

Междувременно следващата година те ще започнат изпитателни насаждения на открити експериментални полета в Мароко; предишните опити с насаждения са били извършвани на закрито при по-контролирани условия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.