1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Президентът за продажбата на земя на чужденци: Да спазим достойно приетите с ЕС договори и правила

Президентът за продажбата на земя на чужденци: Да спазим достойно приетите с ЕС договори и правила

Снимка:

Вие сте направили много мъдър избор и бъдещето ви принадлежи, обърна се Плевнелиев към студентите от ТрУ

„Не бива да се поставя под съмнение нещо отдавна решено, разписано и предоставено като ясна и категорична българска позиция”, заяви днес, 22 октомври, в Стара Загора президентът Росен Плевнелиев, коментирайки възможността чужденци да купуват земеделска земя у нас след Нова година.

„България отдавна е подписала най-важните, стратегически документи, които определят и нашата позиция като член на европейското семейство, включително и договора за присъединяване към Европейския съюз. Така че подобни ясни ангажименти от България са поети! Когато сме поискали да сме член на ЕС, ние трябва да сме си дали сметка, че ставаме член и на общия пазар. А когато сме членове на общия пазар, трябва да се държим освен като българи и като европейци – това е съзнателният избор на българската нация”, разви тезата си държавният глава.

„Следователно, ще спазваме законите, правилата и договорите, които сме подписали, за да бъдем достойни европейци”, добави той. Плевнелиев припомни, че и днес в България съществуват всички възможности чужденци да купуват земеделска земя колкото пожелаят – те просто трябва да регистрират фирма. „Апелирам към това България да покаже своето достойно и държавно отношение, като спазва договорите, които е разписала и правилата, които сама е приела”, изрично подчерта позицията си по спорната тема Плевнелиев.

Днес преди обяд държавният глава бе посрещнат в зала № 6 „Акад. Стефан Ангелов”, където прочете лекция за стратегическите перспективи пред земеделието у нас. 45-минутното му изложение бе изслушано с видим интерес и последвано от порой от въпроси от студенти и преподаватели от 3 от факултетите на Тракийския университет, свързани с аграрната наука – Стопански, Аграрен и Ветеринарномедицински.

Президентът започна словото си с уверение за своята подкрепа за университета, за значението на дисциплините, които се изучават в него и засвидетелства своето уважение към академичното ръководство за усилията, които полага. „Зная, че Тракийският университет получава едни от най-високите оценки при своята институционална акредитация и аз ви благодаря за амбициите и трудолюбието! Зная, че тук се създават едни от най-способните български кадри в областта на хуманната и ветеринарната медицина, агрономството, зооинженерството, хранителните технологии, както и много други изключително важни за нашата икономика специалности”, обърна се към препълнената зала Плевнелиев.

Той разказа, че при миналогодишното си посещение в Бостън е имал среща със световния гуру на конкурентоспособността проф. Майкъл Портър, преподавател в Харвард. „Попитах го категорично да ми каже кои са индустриите на бъдещето. И той ми каза следното: Най-голямата индустрия на бъдещето е тази, свързана с човешкото здраве. Втората най-голяма индустрия е земеделието и производството на храни. И третата, най-важна стратегически индустрия на бъдещето, са информационните и комуникационни технологии”, припомни си Плевнелиев.

Според него, земеделието и производството на храни са много важни за бързо развиващата се през следващите десетилетия планета. „Именно затова съм тук днес с вас, за да се опитаме да погледнем напред във времето, за да ви покажа, че вие сте направили много мъдър избор и че бъдещето ви принадлежи. Бъдещето на България е в модерното земеделие и производството на храни”, акцентира Плевнелиев.

Той изрично благодари и на ректора проф. Иван Станков за създадената по време на неговия мандат като служебен агроминистър Национална програма за развитие на земеделието в България до 2020 г. „При това по изключително демократичен начин, като покани в Министерството на земеделието големи и малки браншови организации и всеки беше чут. Убеден съм, че това ще бъде документ, който ще бъде защитен и в Европейската комисия и ще получи сигурни източници на финансиране”, отбеляза Росен Плевнелиев.

Следобед в заседателната зала на ТрУ „Проф. Димитър Димов” ще започне заседание на Съвета за развитие на регионите и национална инфраструктура към президента.

автор: Нина ЙОВКОВА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.