1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Проект за мини пелети био тор спечели в националния етап на състезанието Future Agro Challenge

Проект за мини пелети био тор спечели в националния етап на състезанието Future Agro Challenge

Надпреварата се организира за първи път от Джуниър Ачийвмънт България

Идеята на Димо Стефанов от Казанлък за производство на пелети био тор спечели националния етап на състезанието Future Agro Challenge. За първа година българските агро предприемачи със стартиращ бизнес или идея за такъв, имаха възможност да се включат в световния шампионат за иноватори, мечтатели и лидери, които желаят да променят ежедневния ни живот чрез земеделието и храната. Инициативата, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, цели да намери и подпомогне творчески, практически приложими и екологично съобразени идеи, които дават иновативни решения на належащите икономически и екологични проблеми, свързани със селскостопанския сектор.

Над идеята си за био тор победителят Димо Стефанов работи от няколко години, а в последните 4-5 месеца усилено развива и иновацията – био тор под формата на малки пелети с дължина около 1 см и дебелина 6х6 мм, които се поставят до корена на растението и по естествен начин стимулират растежа.  „Моята цел е да произвеждам био тор на пелети, които могат да бъдат поставени чрез стандартно машинно разпръскване на торове, каквито машини се използват в големите ферми с масивна продукция. Този метод може да замени напълно общото използване на химически торове. Предложението ми е за устойчив модел на био торене, който ще осигури не само еко-тор, но като добавена стойност и образование, рециклиране на излишна биомаса и в крайна сметка – бизнес модел, който може да бъде повторен навсякъде“- споделя Димо Стефанов.

В състезанието Future Agro Challenge участваха осем кандидати от България, като иновативните им и креативни идеи включваха предложения за възраждане производството на коприна у нас, участие на туристи в работата на пчелна ферма, уебсайт за създаване на хранителни кооперативи, ресторант, който зарежда кухнята си от местни фермери и др.

Победителят ще представи страната ни от 14 до 16 ноември 2014 г. на финалите на надпреварата в гръцката столица Атина.

Подробности за инициативата можете да научите в рубриката Актуално

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.