1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Проф. Светла Бъчварова: Селскостопанската академия ще предложи концепция за по-гъвкаво управление на дейността на организацията

Проф. Светла Бъчварова: Селскостопанската академия ще предложи концепция за по-гъвкаво управление на дейността на организацията

Снимка:

Бюджетът на академията за 2009 г. е бил 49 млн. лв., а за тази- 31 млн. лв.

Възможността за предсрочно прекратяване на четиригодишния мандат на Управителния съвет на Селскостопанската академия предвиждат промените в закона за организацията. Това обясни  председателят на УС на академията проф. Светла Бъчварова. Очаква се промените да бъдат гледани утре на второ четене на заседанието на комисията по земеделие към Народното събрание.

Последният УС на академията е назначен през 2008 г., което означава, че трябва да действа до 2012 г. УС на академията се състои от 16 души – 9-ма са представителите от Селскостопанската академия, 5-тима представители на университетите и 2-ма представители на БАН.

Бъчварова обясни, че измененията на Закона за Селскостопанската академия предвиждат да бъде заобиколено мнението на ректорите, които участват в УС, за това кои да бъдат избирани за представителите в УС. Според нея с промените вероятно академията ще се управлява по-добре, тъй като системата й е много голяма.

Последно законът за академията е бил променен през 2008 г., когато опитните станции са станали експериментални бази за научно-приложна дейност във вид на държавни предприятия, които функционират добре вече трета година.

Бъчварова отбеляза още, че от академията ще представят своя концепцията на Министерството на земеделието и храните за по-гъвкаво управление на дейността на организацията и включването на научното обслужване.

„От министерството на земеделието през 2001 г. беше направена една реформа и тогава научното обслужване беше извадено от системата на академията и е беше създадена Национална служба за съвети в земеделието. Но се вижда, че не може само с тази служба да се осъществява това приложно обслужване и връзката с фермерите”, каза тя.

Бюджетът на академията за 2009 г. е бил 49 млн. лв., а за тази 31 млн. лв. И през двете години академията е генерирала по 15 млн. лв. собствени приходи, заработени от нейните институти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.