1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Разкриха прародината на днешните домашни коне

Разкриха прародината на днешните домашни коне

За да стигнат до своето заключение, учените събират останки от 273 коня както от Европа, така и от Анатолия и централноазиатските степи

Прародината на днешните домашни коне е открита. Постижението е дело на международен екип от учени, установил, че първите одомашнени коне са обитавали степите на север от Черно море.
 
Новите разкрития оборват тезата, че първите ездачи са били представители на номадската Ямна култура отреди 5 000 години, преобладаваща в района между реките Днестър и Буг и планината Урал. Досега се смяташе, че разселването на тези народи към западна Европа е дало своя принос за разпространението на индогерманските езици и на умението да се опитомяват коне. 
 
За да стигнат до своето заключение, учените събират останки от 273 коня както от Европа, така и от Анатолия и централноазиатските степи. С помощта на генен анализ на тези останки, на възраст между 2000 и 50 000 години, екипът е успял да локализира центъра на одомашняването на конете – земите между долните течения на реките Волга и Дон в днешна Русия. 
 
Досега науката не можеше с точност да определи кога за пръв път човекът е опитомил див кон и да го използва най-напред за езда, а след това и за труд. Сега учените смятат, че това се е случило преди около 4200 години, а полученият в резултат генотип се е разпространил в рамките на няколко столетия дотолкова, че е успял да изтласка всички популации от диви коне, обитаващи региона между Атлантическия океан и днешна Монголия.
Първите одомашнени коне се отличават с два гена, които са довели до по-спокоен и покорен характер на животните, както и до по-издръжлив гръбначен стълб, позволяващ яздене и носене на товари. Именно тези черти са осигурили разпространението на ездитните култури, променили преди хиляди години мобилността на народите. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.