1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Сензор показва съдържанието на витамини в плодовете и зеленчуците

Сензор показва съдържанието на витамини в плодовете и зеленчуците

Първата версия на уреда разпознава витамините в плода или зеленчука и изобразява съдържанието с цветен код

Да се установи съдържанието на витамини в даден плод или зеленчук досега беше трудно и най-вече времеемко занимание. Взимат се проби, изпращат се в лаборатория, която след определено време връща резултатите. Финансиран от Европейския съюз проект, в който участват редица учени от различни университети, има за цел да създаде сензор, който показва съдържанието в реално време.
 
Идеята зад проекта е да се даде инструмент на фермерите, който да им помогне на полето или в градината да установят колко витамини има в отгледаните от тях краставици или ябълки. Така те по-добре ще могат да адаптират напояването, торенето и други стойности, от които зависи развитието на плодовете и зеленчуците. Разработваният сензор изпраща резултатите на телефона на стопанина и така той веднага може да вземе съответното решение.
 
Първата версия на уреда разпознава витамините в плода или зеленчука и изобразява съдържанието с цветен код. Химическата част от сензора, т.е. рецепторът, е разработена от учени в университета в Маастрихт. В проекта, който Европейският съюз финансира с близо 2 милиона евро, участват учени и компании в сектора на електрониката от Германия, Белгия и Нидерландия. Намерението им е да разработят и уред, с който потребителите да могат още в супермаркета или на пазара да разберат какви витамини и в какво количество се съдържат в избраната от тях стока. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.