1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Швейцарци разработиха фолио от растителни отпадъци

Швейцарци разработиха фолио от растителни отпадъци

Новото целулозно фолио се нанася директно върху плодовете и зеленчуците и прави излишни различните опаковки

Учени от Швейцарската научна лаборатория за изследване на материалите разработиха в сътрудничество с голяма търговска верига фолио за опаковане на плодове и зеленчуци, което се прави от растителни отпадъци. Иновацията ще помогне да се намалят пластмасовите отпадъци.
 
Досегашните найлонови опаковки за плодове и зеленчуци ги предпазват от загниване, но натрупват и големи количества отпадъци. Затова учени от различни страни от няколко години разработват алтернативни материали. Сега швейцарските изследователи са постигнали пробив, като техният продукт е базиран върху естествени материали.
 
Новото целулозно фолио се нанася директно върху плодовете и зеленчуците и прави излишни различните опаковки. Така бананите, ябълките, краставиците и други плодове и зеленчуци остават по-дълго свежи. При тестове с особено чувствителните банани техният срок на годност се удължава с една седмица, съобщават учените.
 
Суровината, която те са използвали, се състои от растителните отпадъци, оставащи след като от плодовете и зеленчуците се изстискат соковете. Досега тези отпадъчни материали са отивали за производството на биогаз, или за наторяване.
 
Нанасянето върху продуктите става по два начина – чрез напръскване или чрез потапяне, а премахването на защитния слой става чрез измиване с вода. Освен това иновативното фолио е безвредно и спокойно може да бъде консумирано от човека, уверяват учените. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.