1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Соргото е добра алтернатива при засушаване

Соргото е добра алтернатива при засушаване

Соргото е едно от най-сухоустойчивите култури отглеждани в България

Соргото е една от най-широко разпространените земеделски култури в света. С продукция от 65 милиона тона от 450 милиона декара соргото се нарежда на четвърто място сред зърнените култури в световен мащаб. Най-големи производители са САЩ, Индия, Китай, Мексико и др. По данни на МЗГ (Агростатистика) за периода 2003-2009 година засетите площи със сорго в страната се движат в границите на 17 до 37 хил. дка, което поставя соргото в първата десятка на културите отглеждани в България.

За периода 1999-2009 г. в Земеделски институт – Шумен са изпитани над 50 сорта и хибрида от Франция, САЩ, бивша Югославия и Русия, като добивите варират от 600 до 1000 кг/дка. Провежда се мащабна изследователска работа за получаване на наши хибриди подходящи за производство на зърно и зелена маса.

Соргото е едно от най-сухоустойчивите култури отглеждани в България. На фона на очертаващото се глобално затопляне на климата през последните години се очаква то да заема все по-голям дял от производството на фуражно зърно у нас.

Повече информация за соргото можете да намерите тук

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.