1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Срещи в дестилерия и с производители

Срещи в дестилерия и с производители

В дестилерията в Чирпан участниците се запознаха с българския опит и технологията на производство на етерично масло

Програмата на  Международния проект „Интелигентно и дигитално земеделие – SDA”, по Еразъм, който се домакинства от 25 до 30.09.22 г. в София от Института по аграрна икономика - ССА, продължи на 28.09.22г. с  обиколка из страната: посещение на лавандулова ферма и дестилерия за етерично масло на Яко Станчев и съдружие в Чирпан и среща в Овощарския институт в Пловдив със Зара Клисурова, председател на Националния съюз на производителите на етеричномаслени и енергийни култури в България. На 29.09. продължиха демонстрациите за информационната мрежа и виртуалната лаборатория в бъдеще, в заседателната зала в Боровец.

В предишните дни участниците  откриха дискусиите си  в Боровец и в сградата на Института по аграрна икономика, където бяха поздравени  от председателя на ССА, проф. дн инж. Мартин Банов. Проектът се ръководи от Областната дирекция по образование в Ескишехир – Турция. Финансиран е по програма Erasmus + Vocational Education Cooperation Partnerships (KA220-VET) и  цели да се повиши осведомеността за производството на лечебни и ароматни растения, да се подпомогне развитието на умни виртуални практики и да се  ангажират младите за обучение и работа в селското стопанство, свързано с традиционни култури.

В дестилерията в Чирпан  участниците се запознаха с  българския опит и технологията на производство на етерично масло от площите на събирателното дружество, на лавандула (от  1000 декара и рози 400 декара). Обменен бе опит в търсенето на по-пряк път до пазара на етерични масла, запазването на чистотата на сортовете, намаляване на нереализираната продукция в условията на понижените цени на пазара и същевременно – значително нарастнали разходи, за горива и др.

Зара Клисурова запозна участиците във форума с високите качества на българското производство на етерично-маслени култури и етерично масло, акцентира на водещото ни място в света, заедно с Франция, и представи своята организация, от 245 участници. Проявен бе интерес към практиките за  ангажиране на повече  работна ръка, включително и млади хора в пътя до крайния  продукт в козметичната и други индустрии, в което турските производители имат доказани позиции.

В четвъртък 29.09. научният обмен продължи в Боровец, с демонстрация на бъдещата работа на виртуална лаборатория за производство на лечебни и ароматни растения и мрежата за информационен обмен на партньорите. Координаторът на проекта Кадир Килич представи подробно насоките за взаимодействие. Доц. д-р Божидар Иванов раздаде сертификати за участия и поздрави партньорите.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.