1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Тази седмица в АГРОФОРУМ: Ще загубим ли средства по ПРСР?

Тази седмица в АГРОФОРУМ: Ще загубим ли средства по ПРСР?

И още: ИАСРЖ връчи престижната награда „Зооинженер на годината“

Няма риск от загуба на средства в размер на над 250 млн. евро по ПРСР, а ДФЗ има готовност да изпълни всяка една заявка за плащане. Също така стана ясно, че по мярка 112 Създаване на стопанства на млади фермери са подадени над 2000 проекта до момента. Тя е с ресурс 10 млн. евро, а като приемът на проекти по нея ще продължи до 20 декември. Ранкингът на приетите проекти ще бъде извършен в рамките на месец януари 2014 г., след което Комисията по одобрение на проектите ще вземе решение кои от тях ще бъдат одобрени.

В навечерието на Коледните празници семенарските компании трескаво се подготвят за предстоящата пролетна кампания. В Правец фермери и агрономи се събраха, за да отбележат старта й. На срещата бяха представени най-иновативните хибриди за 2014 г. при царевицата и слънчогледа. Най-новата иновативна линия при царевицата е Tropical Dent. Ексклузивни са предложенията и в селекционната програма Roots Power. Друга иновация при царевицата е Дуо системата, която ще бъде представена през следващата година с два хибрида. Две са иновациите при слънчогледа. Първата е технологията clearfield плюс. Втората иновация при слънчогледа са хибриди, генетично толерантни на най-новите раси синя китка.

Що е то Гурме и ще набере ли популярност у нас? Достоен отговор на този въпрос се бяха постарали да дадат организаторите на поредния Chivas Gourmet salon. В рамките на трите дни посетителите имаха възможността да опитат нетрадиционни хапки и ястия, съчетани с български и вносни бутикови вина. Всеки ден 4 или 5 ресторанта презентираха свои менюта.

За седма поредна година Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството връчи престижната награда Зоинженер на годината. Церемонията беше открита от изпълнителния директор на агенцията проф. Васил Николов. Специален гост на събитието беше зам.- министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов. Номинираните за Зооинженер на годината бяха в 4 категории. Наградата в категория „Зооинженер – селекционер“ получи доц. д-р Пламен Петров, преподавател в Аграрния университет – Пловдив, който активно работи по цялостната организация за изграждане на мрежа от репродуктивни бази на пчелни майки и рояци за нуждите на пчеларите.

Хлебопроизводители предупреждават за възможно увеличение на цената на хляба, както и за фалити в бранша. Браншът отдавна изпитва затруднения, като балансира между ниската покупателна способност на българина и растящите разходи за производството. А намаляването на данъчна ставката за хляба ще осветли бизнеса. От друга страна, ще се отрази благоприятно на потребителите. Затова хлебопроизводителите настояват за законодателни данъчни промени. В България данък добавена стойност на храните е един от най-високите в Европа.

 Видео анонс на националното ТВ предаване за селско стопанство"АГРОФОРУМ" за периода 14.12.-21.12.2013 г.

Програма на националното ТВ предаване за селско стопанство "АГРОФОРУМ"

Вижте повече информация за предаването на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.