1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Тихомир Тачев спечели приза „Най-добър млад фермер“ на фондация „Еврика“

Тихомир Тачев спечели приза „Най-добър млад фермер“ на фондация „Еврика“

Бяха раздадени и отличия за постижения в областта на науката и предприемачеството

Фондация „Еврика“ повече от 30 години дава отличия за постижения в областта на науката, предприемачеството, аграрния бизнес. По традиция, отличените се събират в столицата – за официална церемония по връчването на ежегодните награди и стипендии.

“Наша основна цел и задача е откритието и развитието на млади таланти. Според нашия устав, те не трябва да са навършили 35 години. Затова работим с училища, университети, млади предприемачи и фермери. Хубаво е да се види как в годините тези млади и обещаващи дарования растат пред очите ни – с наша подкрепа. Това е най-голямото ни удовлетворение”, казва Григор Цанков, програмен директор на фондация „Еврика“.

Наградите на тазгодишната церемония бяха връчени от акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН и от Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

За постижения в науката беше отличен д-р Александър Сираков, млад изобретател – Елица Петкучева, млад мениджър – Христо Пеев. Фондация „Еврика“ за поредна учебна година присъди стипендии на 42-ама ученици и студенти.

За първи път наградата за най-добър млад фермер на фондация „Еврика“ отива при пчелар. Това е Тихомир Тачев, който отглежда 270 пчелни семейства в новозагорското село Асеновец. Тихомир практикува подвижно пчеларство. Добива мед от рапица, акация, липа, слънчоглед и букет. Ваденето на меда извършва в специално оборудвано за целта помещение, оборудвано с пълен комплект необходима за целта техника – разпечатваща машина, шнекова преса, две центрофуги за мед, две помпи, вана, четири матуратора за декантиране на меда и др. През годините е достигал до 60 кг среден добив от пчелно семейство.

Мария Тодорова, съавтор на 5 изобретения, регистрирани като полезни модели, беше отличена с почетен диплом за млад изобретател. Мария работи в малка компания, която произвежда продукти от слуз от охлюви. Патентованите активни компоненти от слузта на охлювите са включени в нови продукти, които се предлагат на българския и на международния пазар. Икономическият ефект от тази дейност възлиза на над 2 млн. лева.

“Най-големият капитал на България са хората и тяхното познание. Затова благодаря на фондация “Еврика”, че повече от 30 години поддържа тази благородна традиция – да подкрепя българските учени и предприемачи“, каза по време на церемонията председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Поздравителни адреси бяха получени от вицепрезидента Илиана Йотова и от Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.