1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Тракийският университет ще си сътрудничи с престижна клиника за коне в Германия

Тракийският университет ще си сътрудничи с престижна клиника за коне в Германия

От Асоциацията на практикуващите ветеринарни лекари за коне отправиха няколко предложения

Собственикът на престижна клиника за коне в Германия – д-р Файгел гостува на Тракийски университет – Стара Загора по покана на ректора доц. д-р Добри Ярков.

д-р Файгел

Визитата на немския специалист беше изключително полезна, тъй като бе сключен договор по програма Еразъм, по който студенти, докторанти и специализанти могат да се обучават в клиниката за коне на д-р Файгел. Той самият сподели, че е изключително впечатлен от университета, Ветеринарномедицинския факултет и топлото посрещане и отношение на българите.

д-р Файгел и д-р Карастоева

Д-р Файгел вече е обучавал специализантка от Тракийския университет – д-р Аделина Карастоева, тя е асистент във ВМФ и е била в клиниката му като млад практикуващ ветеринарен лекар с коне:

„Тя дойде при нас много добре подготвена, с доста добри познания и се вписа прекрасно в работата с коне. Успя да научи много само за 3 месеца. А това от своя страна говори добре за обучението по ветеринарна медицина.“

Специализантката също се включи в посрещането на д-р Файгел и сподели, че е взела много ценен опит от обучението си в клиниката му, който прилага вече успешно в България.

д-р Файгел

По време на визитата на д-р Файгел беше организирана мащабна среща с ръководствата на Ветеринарномедицинския факултет и Университетската ветеринарна болница, както и Д-р Крум Рашков – зам-председател на БФКС, Мина Николова – представител на бизнеса Стоица Аргелашки – собственик на Конна база Ниеста и д-р Злати Николов – практикуващ ветеринарен лекар.

д-р Файгел

Обсъжданите теми, проблеми, предложения бяха: адекватно обучение на студенти по болести на конете; провеждане на стажове на студенти в конни бази; участия на студенти в конни състезания като помощно-технически персонал при установяване на здравословното състояние на участващите коне; мотивиране и селектиране на студенти след 3 курс за приоритетна работа с коне; възможност за 24 часово обслужване на спешни случаи с коне във Университетската ветеринарна болница. Също така беше обсъдена възможността за използване базата „Кабиюк“ в обучението на студентите, както и развитието на конната база и конния спорт в ТрУ.

д-р Файгел

Асоциацията на практикуващите ветеринарни лекари за коне отправиха няколко предложения:

  • Създаване на мобилни екипи за обслужване на коне в цялата страна
  • Определяне на единен държавен ценоразпис за манипулации и услуги
  • Създаване на Гаранционен фонд, който да финансира дейността и експертизите при застраховане на коне, стажове на студенти, специализации и др.
    д-р Файгел

Д-р Файгел посети и конната база на университета и окачестви кобилите, които се отглеждат там с доста добри показатели. 

д-р Файгел и д-р Карастоева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.