1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Творчеството на Цанко Церковски да се изучава в училище

Творчеството на Цанко Церковски да се изучава в училище

Земеделците отбелязаха 90 години от кончината на писателя и основател на Земеделския съюз

“Десетки училища в България днес носят името на Цанко Царкоски. Въпреки това негови произведения не са включени в учебната програма по литература. Затова от Обединени земеделци, се обръщаме към министъра на образованието с предложение негови творби да бъдат включени в учебниците по литература. Достатъчен аргумент за това е, че стиховете му  носят онова зрънце родолюбие, което училището трябва да възпитава в младите поколения.” Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева пред участниците в Националния земеделски събор в местността Славееви гори, град Бяла черква.

На 15 май Обединени земеделци отбелязаха 90 години от кончината на писателя и политика, основател на Земеделския съюз Цанко Церковски. На събитието, организирано от Обединени земеделци и кметството на Бяла черква, присъстваха кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов, зам.-председателят на общинския съвет Иван Димитров, общински съветници, кметът на града Албена Тодорова, земеделци от страната, симпатизанти и родственици на поета.

Церковски е ярка личност, чийто живот ни учи, че посвещаването на каузата на родината е нещо, за което си струва да живеем. Като отдаваме почит пред бащата на земеделското движение, ние поглеждаме и към бъдещето на България. Нека заедно да я направим просперираща и модерна държава, каквато искаха да я видят Цанко Церковски и хилядите му последователи, каза още Петя Ставрева. 

Приветствия към националния събор отправиха и кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов и на Бяла Черква - Албена Тодорова.  Неговото име живее в паметта на поколения българи и има заслужено място в  живота, историята и културата на страната ни. Той работи за демократична и интегрирана в Европа България, за обединени хора и силна държава,  заявиха представителите на изпълнителната власт.
След приключване на официалната част земеделците от страната и представителите на политическите партии поднесоха венци и цветя пред паметника на Цанко Церковски.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.