1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Учени извлякоха антибиотик от краве мляко

Учени извлякоха антибиотик от краве мляко

Специфични антитела от млякото могат да се използват при състояния, които не позволяват лечението с обикновени антибиотици

Учени от Техническия университет в Мюнхен извлякоха вещества от краве мляко, които могат да заместят антибиотиците. Това става чрез употребата на нови микрофилтри, които отделят специфични антитела от млякото.
 
След съответна обработка тези антитела могат да служат като антибиотик, се казва в доклад на работната група около проф. Кулозик от Мюнхенския университет. Според него процесът на разделянето на млечните протеини отваря нови възможности, в резултат на които могат да се разработят медикаменти на млечна основа. Тяхното приложение е при състояния, които не позволяват лечението с обикновени антибиотици.
 
При т.н. микрофилтрация млякото преминава с високо налягане през няколко мембрани и така се разделя на различните си съставни части. Всъщност методът не е нов, нови са обаче мембраните, които сега дават по-добри резултати и по-чисти антитела.
 
При този метод кравите и тяхната имунна система се използват като биореактор. Ако кравата е имунизирана с неактивни микроби, водещи до заболявания при човека, тя произвежда определени антитела в млякото. Тези антитела се подлагат на обогатяване и могат да се прилагат като ваксина при хората. Първите тестове показват успехи срещу някои вътрешноболнични инфекции, лекувани досега с антибиотици. Други възможни приложения са стомашно-чревни заболявания, бактериални кожни болести или зъбен кариес, изтъкват учените.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.