1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Учените от Института по овощарство са селектирали общо 93 сорта от 11 овощни вида

Учените от Института по овощарство са селектирали общо 93 сорта от 11 овощни вида

Изследователските програми са концентрирани в две основни направления

Учените от Института по овощарство са селектирали общо 93 сорта от 11 овощни вида. Това съобщи директорът на Института проф. Аргир Живондов по време на Национална научна конференция, с която беше отбелязан 60-годишния юбилей на научното звено. Изследователските програми на Института са концентрирани  в две основни направления. Първото се основава на съвременните селекции при създаването на нови сортове и сорто-подложкови комбинации, които могат да се отглеждат у нас. Второто направление е свързано с използване на природосъобразни технологии, сред които избор на подходящо място за създаване на новите насаждения, срокове и разстояния на засаждане, избор на  подходящи сортове, напояване, системи за поддържане на почвената повърхност и др.

В Института по овощарство се съхранява уникален генофонд, който наброява над 1700 образци от 13 овощни култури, които спадат към 27 ботанически вида, съобщи проф. Живондов. Сред тях най-много са сортовете с ябълки - над 800. Крушите са 230, сливите - 185, черешите - 174, а прасковите са 167. От черупковите, орехите са 44, а лешниците са 19 и др. В ценното национално генетично богатство влизат още и богат хибриден фонд, създаден в резултат на изпълнението на селекционните.

Тази година Институтът по овощарство регистрира първият български сорт сливо-кайсия. Кръстоската е плод на 25-годишни научни разработки и носи името „Стендесто“, защото е създадена от сливовия сорт "Стенлей" и кайсиевият "Модесто". Следващата година се очаква института да пусне на пазара първата партида с фиданки от новия сорт.

Поздравителни адреси по повод юбилея на Института по овощарство изпратиха Президентът на Република България Росен Плевнелиев и министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов. Приветствия поднесоха зам. - областният управител на Пловдив д-р Христо Грудев, община Пловдив, председателят на Селскостопанска академия проф. Петър Славейков, директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Йордан Войнов, както и директори на научните институти и опитните станции към системата на аграрната наука. Представителят на Международното дружество по градинарски науки със седалище в Лювен - Белгия, професор Дамяно Аванцато връчи на Института почетен медал за приносите му за развитие и утвърждаване на европейското плодово производство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.