1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Учените от Селскостопанска академия се обединиха срещу унищожаването на аграрната наука

Учените от Селскостопанска академия се обединиха срещу унищожаването на аграрната наука

Промени предвиждат годишният бюджет на Академията да се намали с 18%

Директорите на научните институти и работещите в системата на Селскостопанска академия се обединиха срещу унищожаването на аграрната наука в България, следствие на замислената от министерство на земеделието реформа в сектора. Промените предвиждат годишният бюджет на Академията, плануван в размер на 24 млн. лева, да се намали с 18%. Това ще доведе до драстични съкращения в състава и дейността на институцията. Учените настояват да имат автономна сметка, каквато функционира в БАН, в която освен субсидията да постъпват и приходите от научна дейност.

Писмото е изпратено до председателя на Народното събрание Михаил Миков, до президента на Република България Росен Плевнeлиев, до министър-председателя Пламен Орешарски, до министрите на земеделието и храните проф. Димитър Греков и на образованието проф. Анелия Клисарова, до лидерите на управляващите партии и до председателите на парламентарните групи.

В писмото се казва, че през годините ССА е била обект на редица неудачни структурни промени, които са се отразили крайно отрицателно върху нейната жизнеспособност. Само за периода 2007-2013 г. съставът на ССА е съкратен с 1166 души, което се равнява на 33,3%. През последните две години са освободени още 421 служители, с което е достигнат санитарния минимум за покриване нуждите и дейността на научно-приложна организация. Учените считат, че днес вече се подготвя и физическото ликвидиране на аграрната наука, чрез замисленото преминаване на част от институтите към БАН, на други - към някои университети, а трети – ще се закрият. Това ще бъде удар не само върху аграрната наука, но и върху българското земеделие.

„Ние, ръководството на ССА, директорите на научните институти и ръководството на синдикатите, възразяваме категорично  срещу поредния опит за закриване на Академията, срещу поставянето на личните и корпоративни интереси над националните”, се  казва още в отвореното писмо. ССА е активен участник в растежа на държавата, основан на знанието и науката в икономическите и социални приоритети на правителството. Учените призовават управляващите да подкрепят земеделската наука, която е основен проводник на научната стратегия на Общата селскостопанска политика и Общата политика по рибарство на ЕС в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.