1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Ученици посетиха рибарници Хаджи Димитрово край Свищов

Ученици посетиха рибарници Хаджи Димитрово край Свищов

Това е една от най-важните влажни зони в България за опазване на биоразнообразието

Близо 40 ученици, студенти, учители и доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) посетиха рибарници Хаджи Димитрово  край град Свищов. Инициативата е част  от проекта на БДЗП „Зелена класна стая“.

Акцията се проведе на 22 и 23 август.  Броят на участниците е надхвърлил двойно първоначално планирания списък от 20 души, информираха от природозащитната организация. Целта на събитието е хората да се запознаят с богатото биоразнообразие на рибарниците и да бъдат обучени в начините на мониторинг на застрашени животни и растения. Освен това младежите се включиха и в практически дейности по опазване на видовете и местообитанията им  - косене на тръстика, почистване и др.

Рибарници Хаджи Димитрово са една от най-важните влажни зони в България за опазване на биоразнообразието. Тук се срещат редица застрашени видове птици като белооката потапница, къдроглавия пеликан, морският орел, ръждивата чапла, червеновратият гмурец и белобузата рибарка. Освен това в района успешно се размножава критично застрашеното растение Български сърпец (Serratula bulgarica), заради което е обявена защитена местност.  

„Радостен е фактът, че тази природозащитна акция и обучение предизвика голям интерес сред младите хора. Надявам се още повече младежи да се включат в следващите планирани акции по проекта, за да можем да им покажем уникалното биоразнообразие по река Дунав и начина, по който ние можем да го запазим и за идните поколения.“ – коментира координаторът на проекта Свилен Чешмеджиев от БДЗП.

В рамките на проект „Зелена класна стая“ са планирани още две събития и обучения на територията на защитена местност „Блато Кайкуша“ и Природен парк „Персина“. Основната цел е да се повиши екологичното съзнание и култура на младите хора (ученици и студенти), чрез прякото им включване в природозащитни дейности и инициативи.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.