1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Утайките от отпадъчни води на пречиствателните станции - от бреме в полза за земеделието

Утайките от отпадъчни води на пречиствателните станции - от бреме в полза за земеделието

Среща на учените, които търсят ефективността и ползите за качествата на почвите

Как може да се случи това. Европа има вече своя опит. Учените, партньори  от две организации, с участието на водещи  експерти, работят вече две години по проект с такава задача и са на път да финализират първия етап, с нужните изводи и обобщение на методологията.  Проектът  "Агроринг" („Социално-икономическа ефективност от използване на утайките от ПСОВ в селското стопанство“), е с базова организация Институтът по аграрна икономика, с партньор Националния  център за обществено здраве и анализи – НЦОЗА. В проекта участват водещи специалисти проф. д-р инж. Мартин Банов, председател на ССА и проф. д-р Светла Маринова от Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) Никола Пушкаров. Проектът е финансиран от Фонд Научни изследвания.

Работата досега включва и анкетна първоначална работа сред експерти от пречиствателните станции за отпадъчни води от Южното черноморие, Враца, Самоков, Кюстендил и др., както и с някои земеделци, проявили интерес към използването на утайките при нужното пречистване и обогатяване. През лятото се състоя и семинар в Свогенското село Заселе.

На срещата доц.д-р Божидар Иванов, ръководител на екипа от Института по аграрна икономика - ССА, обобщи като успешно изпълнени  всички дейности и задачи по първи етап. Макар и пандемичната обстановка да е затруднила работата на терен, тя бе успешно осъществена, подчерта за информационните агенции той.  Тъкмо тази посока, според него, е  важна в  следващите етапи от дейностите:  по-широко популяризиране на доказаните ползи от оползотворяване на утайките, конкретност в институционалните анализи  и утвърждаването на приложението на утайките  в земеделието като  временно решение, каквото Европа вече е изпробвала.

Проф.д-р Светла Маринова от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) "Никола Пушкаров"  се аргументира, с извършената работа, че проектът е полезен и утайките, които в момента сериозно затрудняват работата на пречиствателните станции, могат да намерят по-широко приложение в земеделието.  Нужни са още срещи с фермерите за да се убедят в полезността им като продукт, спазване  на предвидените процедури по пречистването и изсушаването им. Утайките са  органичен резерв, който пази баланса на почвите, акцентира проф. д-р Светла Маринова в кратко интервю.  А фермерите биха използвали утайките ако се убедят, чрез ангажирането на повече организации по районите,  че приложението на утайките е съобразно закона  и гарантира безопасност по отношение екологията.

Нужна е конкретност в посланията и запознаване на по-широк кръг земеделци и браншовици с икономическата полза и ефективност при използване на подходящо обработените и третираните утайки, добави проф. Храбрин Башев от Института по аграрна икономика.

С какви вещества обогатяват почвата утайките обобщи  гл.ас. Веселка Георгиева, дм от НЦОЗА. Тя посочи основни изводи в научните  публикации по темата.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.