1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Ако в новата ОСП се покрият таксите и разходите за сертификатите, тогава би се увеличил броят на биопроизводителите

В новия брой на сп. АгроКомпас: Ако в новата ОСП се покрият таксите и разходите за сертификатите, тогава би се увеличил броят на биопроизводителите

И още: Дами от земеделския сектор отпразнуваха Международния ден на жените в селското стопанство

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Био-то: В Националния план за развитие на биоземеделието са предвидени мерки за популяризиране на биологичните продукти сред потребителите. Също така – ще има по-голям бюджет за международно представяне на българското биопроизводство. Биопродуктите ще имат по-засилено присъствие в училищните схеми и в общественото хранене. Добре звучи – дано да се изпълни заложеното, коментират български биопроизводители, които се надяват предишните грешки в агрополитиката да не бъдат повторени.

Емоционален подход: 20 дка лозя и 18 дка ябълкови градини край Плевен - това е семейното стопанство на Васил Цанов, който е баща на три деца – момчета. Всички те са участници в производството на оцет и вино – от началото до крайния продукт. Съпругата на Васко е душата на компанията. Нейна е идеята върху бутилките с жив ябълков оцет да няма етикети, а инкрустирани послания: „С любов и благослов!“, „Любовта носи изобилието!“, „Ти си творец на чудеса!“ 

Забравена традиция: „Фъстъците изискват много ръчен труд и много хора се отказват, защото не могат да си позволят да си вземат машини и комбайни. И когато има внос на евтин фъстък от Китай и Аржентина, българският фъстък идва по-скъп и пазарът става по-труден и затова хората се отказват да отглеждат фъстъци. В Садово в почти всяка къща гледаха фъстъци, сега производителите се броят на пръсти. Така описва ситуацията в този бранш Веселин Хаджийски от село Кочево. От пет години той отглежда фъстъци, към момента има 500 дка с тази култура.

Лозарство: „През 1989 година е имало близо 2 млн. декара в страната. В момента по лозарския регистър се водят около 610 хиляди декара. От тях реално се гледат 200 хиляди. Всяка година площите намаляват с 10-15 процента. Причината е, че ние страдаме от хронично недофинансиране на сектора. Всяка една друга държава в продължение на 20-30 години увеличи лозарския си потенциал, като Румъния и Гърция, например. Те имат ясна политика кое е приоритетно и кое – не“, е тъжната констатация на Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари.

Приемственост: „В цял свят земеделието е потомствено. Просто в България този процес тепърва се развива. След 10-15 години ще има все повече потомствени фирми“, казва гостът на броя Илия Проданов, който е на 31 години, семеен, с три деца. Фамилното стопанство обработва 13 000 дка земя в четири землища в две общини - Бургас и Камено.

Стимули: „За да се стимулират биопроизводителите, по инвестиционните мерки трябва да им се дават повече допълнителни точки. Също така – трябва да се увеличат компенсаторните плащания. Ако в новата ОСП се покрият таксите и разходите за сертификатите, тогава би се увеличил броят на биопроизводителите. И също така, много важно – ще падне цената на биопродуктите. И накрая, много съществена препоръка – да има информационни кампании, насочени към потребителите, за да се стимулира пазарът на биопродукти. Това са надеждите на биоживотновъда Дойчин Ганев, който отглежда кози, овце, крави в с. Костелево, общ. Враца. Произвежда биомлечни продукти в собствената си мандра.

Рязък завой: Тони Кичуков работил в София като IT специалист, но преди 5 години прави рязък завой, за да избяга от напрегнатото ежедневие в големия град. Затова се обръща към животновъдството, природата, селския начин на живот. Днес със съпругата си отглеждат пасищно породата Абърдийн Ангус, както и овце от породата Ил дьо Франс. Те обаче не били устойчиви на климатичните условия, затова заложили и на породата Дорпър – и вече животните са кръстоски между двете породи.

В броя четете още: По повод на Международния ден на жените в селското стопанство -15 октомври, Кортева проведе събитие, на което бяха поканени жени, заети в земеделския сектор. Идеята на празника е да се отдаде признание към заслугите на жените за развитието на земеделието и селските райони по света.

 

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.