1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Иновации, нови сортове и технологии предлага българската аграрна наука

В новия брой на сп. АгроКомпас: Иновации, нови сортове и технологии предлага българската аграрна наука

И още: Био-то – благородната кауза

Кои са акцентите в мартенския брой на сп. АгроКомпас:

Аграрна наука: В институтите на ССА през годините са създадени, утвърдени и получили сертификати от Патентно ведомство много голям брой сортове и хибриди при всички важни за българското земеделие култури – полски, фуражни, зеленчукови, овощни и лози, декоративни. Над 92 % от всички сертификати за признати сортове в Патентно ведомство на страната са собственост на ССА. Освен това са регистрирани и над 160 изобретения и полезни модели“, казва Гостът на броя проф. Мартин Банов, председател на ССА.

оран с плуг

Оптимистично: Проектът на Стратегическия план за първи път поставя страната ни като равноправен европейски партньор в Общата селскостопанска политика. Бяха одобрени 60% вместо 15% национално съфинансиране за развитие на селските райони с цел не само компенсиране на намаленото финансиране от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони, но и с цел инвестиране в земеделието и растеж на икономиката.

С този план правителството на България показва за първи път, че българското земеделие е приоритет на изпълнителната власт.

Проектът на стратегическия план, който възлиза на над 8 млрд. евро, е изготвен с участието на земеделския сектор, в негов интерес и ще бъде разпределян справедливо, така че да няма противопоставяне на сектори.

Шоколадов бизнес: „Идеята е моя и на брат ми Мартин и дойде преди 8-9 години. Ние обожаваме шоколад и ядем шоколад в промишлени количества, което не се е променило /смее се/, но от друга страна се стараем да живеем здравословен начин на живот. Знаехме, че този шоколад не е толкова полезен. Има много бяла захар. Течните шоколади са пълни с палмови мазнини, добавки и какво ли не и си казахме, че искаме да създадем шоколад, който добросъвестно да си го хапваме и добросъвестно да го даваме на децата си. Така започнахме да работим в тази насока. Да създадем полезна алтернатива на масовите шоколади, т.е. шоколад, който да е полезен за индивида, за социума и за околната среда“, споделя Красимир Бенямин.

Био: „Аз избрах био-то, защото е здравословно. Биопродуктите много повдигат имунитета. Над 90% от храната, която аз и моето семейство консумираме, е органика и това е естествената храна. Това е истинската храна от природата. Аз съм биологичен производител от 12 години. Смея да кажа, че никога не съм била конвенционален производител. Откакто съм на терен, съм в органиката“, казва Росица Телкеджийска.

Кауза: „Природата е наша и ние трябва да се грижим за нея. Нашите пчели опрашват гората безплатно. Меда, който произвеждаме, е биологичен, качествен мед, който е полезен за здравето на хората и за нашите семейства. Биопроизводството не е мода. Това е начин на живот. Ядеш истински храни. Мисля, че това е най-доброто. Да се произвежда качествена храна за населението. Хората трябва да консумират биохрани и чисти храни, защото в тях няма пестициди и хербициди“, споделя биопчеларят Николай Караколев.

Браншове: „Всичко съм постигнал с труд. Без никаква помощ. Без никаква субсидия. Без една стотинка помощ нито от държава, нито от програми и по нищо – споделя разсадопроизводителят Николай Татаров, който недоумява защо производителите на разсади не са легитимни зеленчукопроизводители и за този тип дейност не е предвидено подпомагане.

Ранчо.бг

Фермерски пазар: Ние сме обичайните заподозрени. Така се шегуват със себе си обичайните участници на фермерския пазар в София пред сградата на Министерството на земеделието. Вече пета година всяка сряда предлагат на краен клиент своята продукция.

Земеделска техника: Кубота България презентира пред картофопроизводители на традиционната им среща в Самоков пълната гама машини (трактори и прикачен инвентар) с марката Кубота, подходящи за стопанствата им.

Тези и още много теми ще намерите в новия брой на сп. АгроКомпас!

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 50 лв. без ДДС

За две години - 90 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 40 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 30 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.