1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Как различните страни членки ще прилагат новата ОСП и кои са акцентите в България

В новия брой на сп. АгроКомпас: Как различните страни членки ще прилагат новата ОСП и кои са акцентите в България

И още: За трънливия и предизвикателен път на Оперативните работни групи в България

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

ОСП в България: За да се постигне по-справедливо разпределение на подпомагането, в Националния стратегически план на България е заложено малките и средните стопанства в България да получават преразпределително плащане, а за по-големите стопанства ще се прилага таван от 100 000 евро. Над 600 милиона евро ще бъдат заделени за подпомагане на секторите на месото, млечните продукти и плодовете и зеленчуците, които са в затруднено положение. По отношение на екологичните действия планът ще гарантира, че над 80% от обработваемата земя има минимална почвена покривка в чувствителни периоди, за да се подобри качеството на почвата.

агрокомпас

Препоръка: В новата ОСП бюджетът за финансиране на Оперативни работни групи е малко над 40 млн. евро. Интервенцията може да има реален ефект само, ако значително се опрости администрирането и се акцентира повече в посока постигане на резултати – това е препоръката на Мария Димова, която е част от една от първите оперативни групи в България, получила финансиране за разработване на иновационна система за вземане на решения при консервационно земеделие.

Безпомощност: „Лозарският сектор има необходимост от инвестиции в техника и прикачен инвентар. Като цяло, много сме изостанали в развитието си по отношение на механизацията. Има много машини, които биха заменили голяма част от ръчния труд, но ние не можем да си ги позволим. Те са недостъпни за нас. Причината за това е, че бизнесът не ни е печеливш. Бизнесът ни е губещ. Ние вместо да теглим кредити да си купим нови трактори или да ползваме програми, ние теглим кредити, за да успеем да платим заплатите на работниците. От година на година ставаме все по-зле и повече задлъжняваме към банките“, споделя лозарят Даниел Ангелов.

Био: Прясна биологична храна от местен производител, когото познаваме и на когото имаме доверие. Набрана на ръка, опакована и пристигнала при нас възможно най-бързо. Какво по-хубаво от това? И освен това без никаква химия. И питателна. Още повече, че е доказано: Биохраната е по-вкусна и има повече сухо вещество – тоест, с по-малко храна човек може да се засити. Това разказва нейният производител – Стоян Симеонов, докато ни показва стопанството си, в което отглежда над 70 вида сезонни култури – зеленчуци и подправки. „С конвенционално земеделие никога няма да се занимавам, искам да съхраним тази земя и да дава продукция още десетки години. Химизираната почва не дава продукция, а био-то не е мода, а необходимост“, убеден е биопроизводителят. 

Инвестиция: Първият у нас самоходен фуражораздаващ миксер Strautmann вече работи във фермата на Хамза Чакър край село Севар, община Кубрат. Той създал животновъдното си стопанство преди 30 години, като поставил началото с 12 крави. Днес отглежда над 2000 говеда в няколко направления – за мляко, месо и угояване.

Селекция: В изключително тежките условия на 2022 г. царевичните хибриди на Golden West показаха своите предимства. Нашите партньори получиха средно 10-20% по-високи добиви в сравнение с конкурентни продукти. Това не беше изненада за нашите селекционери на царевица, тъй като те вече внедриха преди пет години новата технология за сигурност Multiple Security System (MSS). Чрез тази технология голяма част от новите царевични линии се създават чрез дублиране на хаплоиди, което се извършва в контролирана среда на умерена до умерено силна суша и топлинен стрес в Южна Африка, близо до границата с Намибия.

Семинари: С обогатено и надградено портфолио с хибриди при пролетните култури Lidea отново ще бъде сред лидерите на пазара у нас. Новите селекционни решения на компанията дават оптимизъм за добра пролетна кампания. На семинари в Пловдив и Стара Загора земеделци се запознаха с топ хибридите на Lidea при царевица, слънчоглед и сорго, които ще предлагат през новия сезон.

Премиера: След обновяването на моделите с голяма мощност на серия 6, DEUTZ-FAHR с гордост представи изцяло новите членове на семейството, серия 6.4. Това е нова гама от машини с по-лека платформа, в обхвата 130 до 150 к.с., проектирани да съчетават ефективност, компактни размери, пъргавина и удобство с еталонното германско качество и технология.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 60 лв. без ДДС

За две години - 100 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 50 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 40 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.