1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Може ли млад човек да си мечтае да стане овчар?

В новия брой на сп. АгроКомпас: Може ли млад човек да си мечтае да стане овчар?

Снимка:

И още: Но-Тил технологията изисква прецизно подбрана техника

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Старт на новата ОСП: Финансирането от ЕС в размер на 264 милиарда евро ще подпомогне европейските земеделски стопани при прехода към устойчив и стабилен селскостопански сектор и ще допринесе за запазването на жизнеспособността и многообразието на селските райони. Чрез съфинансиране и допълнително национално финансиране общият публичен бюджет, предназначен за земеделските стопани и селските общности, ще достигне 307 млрд. евро за периода 2023-2027 г.

Подкрепа: Чрез българския стратегически план ще се подкрепя опазването на местни (автохтонни) породи говеда, биволи, овце, кози, коне и свине, важни за селското стопанство. Ще се прилага интервенция във Втори стълб, а подпомагането ще доведе до подобряване на екологичната устойчивост в животновъдния сектор чрез запазване на генетичните ресурси.

Подпомагането ще се предоставя под формата на годишни плащания на животинска единица, като ставките ще са с различен размер, съобразен с дефинираните прагове за изчезнали, изчезващи и по степен на застрашеност на отделните видове и породи животни.

Вдъхновяващо: Планината е побеляла от многобройни стада с овце. Тишина, спокойствие и хармония витаят в местността Баш мандра в Родопите. Той – млад и силен, с гега в ръка. Ласкаво привиква овцете при себе си и те се бутат в него, за да получат парченце хляб. Като малки деца са. А той - усмихнат и щастлив. Това е неговото място, това е неговият живот. Това е Димитър Вършилов-младши. Животновъдството е в гените му. Младежът е осъществил мечтата си – на бъде на свобода, сред животните и природата. А любовта към тях е наследил от прадядо си. Носи името на дядо си, който цяла България познава като един от най-добрите овцевъди. Историята започва много години назад.

Гордост: „Мога да кажа смело, че жените имат сила в земеделския бранш и се справят доста успешно. За мен специално е много важно образованието. Една дама трябва да бъде добре образована, да има специализации. Моето образоване е силната ми страна в земеделския бизнес. Нямаш ли необходимото образование, няма как да управляваш бизнес в тази сфера. Това е един изключително широкообхватен бранш. Трябва да познаваш културите, болестите, неприятелите и да знаеш как да водиш борба с тях. Много специфична и тънка материя. Не е за всеки и най-вече трябва да ти доставя удоволствие“, споделя Десислава Кабурова, която зарадва България с награда от конгреса на младите фермери в Брюксел. 

Очаквания: Готови ли са българските земеделци да отговорят на предизвикателствата на Зелената сделка и новата ОСП? Водещи зърнопроизводители разказват. 

Цифровизация: За първи път у нас земеделието и технологиите си подават официално ръка в рамките на ЕЦИХ AgroHub.BG и проекта AgroDigiRise, подкрепен от програма Digital Europe. Уникалният по рода си консорциум, реализиращ проекта, включва научни звена и технологични компании, различни експертни организации и земеделски производители.

Юбилей: През 2023 г. една от водещите фирми за търговия на агротехника в страната ИНТЕРАГРИ България празнува 10 години от основаването си. По случай юбилея, компанията цели да създаде повече добавена стойност за своите клиенти, с нови услуги и специални предложения през цялата година.

Но-Тил: Качествената сеитба започва с правилно извършена жътва. Максимална защита на почвата чрез оставяне на ненадробени изправени растителни остатъци и отлична сеитба с минимално безпокоене на почвата. Това са част от тънкостите на технологията на Но-тил, и принципи, на които ще се отдава все по-голямо значение във връзка с новите зелени изисквания на Европа. Но и без изискванията от Европа, земеделието трябва да претърпи коренни промени, за да се приспособи към природните, климатичните, политическите и икономическите промени.

 

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 60 лв. без ДДС

За две години - 100 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 50 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 40 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.