1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. В новия брой на сп. АгроКомпас: Намаляване на ПРЗ и борба с антимикробната резистентност – как?

В новия брой на сп. АгроКомпас: Намаляване на ПРЗ и борба с антимикробната резистентност – как?

И още: Добри практики на социалното предприемачество в сферата на градското земеделие

Кои са акцентите в новия брой на сп. АгроКомпас:

Анализ: Само 29% от управителите на земеделски стопанства в ЕС са жени. Българското земеделие остава "мъжка територия". Въпреки че много ферми в България са семейни предприятия, в които всички членове на семейството участват еднакво, само 25% от селскостопанската работна сила извън семейните структури са жени.

Инвестиции по НПВУ: С 50% субсидия може да се закупи техника, която да е щадяща околната среда, да има нови модерни технологии по отношение на пръскане, торене, прецизно земеделие, дронове, но не са забранени техниките, които са конвенционални – трактори, прикачен инвентар. В животновъдството може да се инвестира в роботизация и в оборудване на най-модерно ниво, в софтуер, системи за биосигурност, инвестиции, свързани с хранене, поене и т.н. Допустими са също фотоволтаици, биогаз инсталации, пречиствателни станции за отпадните води, компостиране, оползотворяване на отпадъците и др. Това заяви изп. директор на АЗПБ Ивайло Тодоров.

Екзотично: Кивито обича топлия климат и се отглежда в районите по Черноморието и Пиринския край. То представлява дървообразен висок храст – многогодишна лиана, достигаща до 20 метра. Не едно растение, а цели 5 декара с киви отглежда семейството на Албена Георгиева от Петрич. Дори и не подозирали, че ще отглежда мъхестите плодове.

Предложение: Създаване на Фонд мелиорации, който се финансира от европейските земеделски субсидии и възлиза на 5-7% от земеделските субсидии на годишна база. Фонд мелиорации се управлява от Агенция мелиорации, която е преобразуваните Напоителни системи и е подчинена на Министерството на икономиката. При така представената структура поливната вода за земеделски производители ще бъде 100% субсидирана, т.е. субсидия срещу производство. Това предлага Ивайло Тонев, бивш управител на Напоителни системи - клон Хасково.

Амбиции: На експертен екип без партийни назначения разчита новият агроминистър Кирил Вътев. По думите му ще се работи в посока за повече български храни, произведени от български суровини. Няма да се работи по отделни сектори, а по цялата агрохранителна верига. Където се установят слаби звена, те ще бъдат подкрепени, категоричен е Кирил Вътев.

Ще бъдат създадени консултативни съвети – по мляко, месо, яйца, пчелен мед, риба и рибни продукти, като те ще обхващат цялата агрохранителна верига, от суровината през преработката, дистрибуция и пазар, каза доц. Деян Стратев, зам.-министър на МЗХ. По думите му така срещите с браншовите организации ще бъдат по-ефективни.

Продажби: Със 120 по-малко регистрирани трактори за първите 6 месеца на 2023 г. в сравнение с първото полугодие на 2022 г. За първите 6 месеца на 2023 г. у нас са регистрирани 663 нови трактори. На първо място е марката Джон Диър – със 121 продадени машини, на второ място се нарежда LS – с 63 броя, на трето Ню Холанд – с 53 броя, а на четвърто - Кубота – с 47 броя. Кейс отпада на пето място – с 44 трактора.

Биосигурност: Техноинокс Инженеринг (TINOX) инсталира система за пречистване на вода в една от големите птицеферми у нас за производство на яйца, собственост на Иван Ангелов. „Системата дезинфекцира, пречиства и структурира водата до правилна структура на молекулата, което действа изключително позитивно върху здравния статус на животните. Технологията се използва с цел превенция, както на заболяванията, така и на други вредни вещества, които съдържа водата. Пречистената по този начин вода е иновативно решение, което е свързано и с производството на безопасна за хората храна“, обясни Ивайло Тодоров, управител и собственик на Техноинокс Инженеринг.

Ако желаете и Вие да получавате сп. АгроКомпас, за повече информация и заявяване на абонамент: 0888 750 853 или 0700 200 63.

За една година - 60 лв. без ДДС

За две години - 100 лв. без ДДС

Ако заявите годишен абонамент чрез сайта www.agrocompass.bg - 50 лв. без ДДС.

Електронно копие на списанието - 40 лв. без ДДС за 12 броя.

Може да се абонирате чрез Български пощи или Доби прес.

 

Каталожен номер 1053!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.