1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Ветеринарни лекари излизат днес на протест в столицата

Ветеринарни лекари излизат днес на протест в столицата

Те ще внесат декларация в парламента и МС срещу реформите в Закона за ветеринарномедицинската дейност

Ветеринарни лекари излизат днес на протест в столицата. Лекарите ще внесат протестна декларация в парламента и Министерския съвет срещу реформите в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Според медиците - с тях се създава сериозна заплаха за здравето на хората и животните.

Протестиращите настояват за среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателя Бойко Борисов, на която да изложат аргументите си за запазване на текстове от законопроекта, спиране на опитите да бъдат заличени като професионална организация и порочната практика за безконтролно търгуване с лекарства.

Предстоящите за гласуване на второ четене промени ще блокират диагностиката на заболявания, а оттам и качеството на контрол на месото, млякото, яйцата и другите хранителни продукти, които ядем. Ветеринарните специалисти ще внесат протестна декларация и срещу възможностите за безконтролно търгуване с лекарства, отнемането на правомощията им за налагане на стандарти при упражняването на професията и адекватна грижа за животните.

Лозунгите на протеста са: "Не убивайте ветеринарната медицина", "Държавните служители водят до държавни болести", "Спрете заразата от вирусна чиновническа глупост", "Да защитим закона си и здравето на животните и хората".

"Ние не поставяме условия. Правим пореден опит да предупредим, че липсата на доводи, липсата на интерес при четенето на текстове от закона и /дано не сме прави/ липсата на компетентност, може да струва животи. Отново не нещо друго, а именно човешките и лекарските ни ангажименти изискват /след десетки пресконференции, становища и писма до институции/ да опитаме и с протест. Надяваме се управляващите да чуят, че ние не сме срещу реформите, а за тях, стига да не застрашават обществото, част от което са вашите и нашите деца", заявяват ветеринарните медици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.