1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Водещо световно и българско участие при отворени врати в онлайн Конференция за земеделието и аграрната политика

Водещо световно и българско участие при отворени врати в онлайн Конференция за земеделието и аграрната политика

Осми научен международен форум „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и аграрни политики“

На традиционната си есенна конференция, учените от Института  по аграрна икономика – ССА, ще обменят изводи и въпроси със свои колеги от други представителни и известни институти и университети по света и в България, ще представят свои изследвания в областта на земеделието и аграрната икономика. 

Някои от темите в докладите на учените от ИАИ засягат факторите на производителността на селското стопанство у нас и новата ОСП (доц.д-р Божидар Иванов), поземлените отношения (проф. Пламена Йовчевска), дигитализацията на селското стопанство (проф.д-р Димитър Николов и ас. Божура Фиданска) и др.  Проф.д-р Храбрин Башев от ИАИ и проф. Нина Котева ще представят доклад за конкурентоспособността на българските фирми, а приложните резултати от фундаментални изследователски пректи проучва доц. Диляна Митова. 

В Конференцията ще участват, със свои разработки, а и като партньорски организации,  изявени учени от НБУ, АУ - Пловдив, УНСС, ИЖН - Костинброд, ИЛВ, НЦОЗА и други учени от авторитетни институции и университети. Сред гостите с актуални теми като макроикономическите фактори и перспективи в Пост Ковид -19 краткосрочни перспективи и ефекта върху селскостопанските продукти, ще се включат водещи учени от Университета - Мисури и в Полша.  Приоритетите и възможностите за представяне на България на Европейската земеделска карта ще разгледа Снежана Благоева от Представителството РБ в ЕС. Европейската земеделска политика и влиянието и върху земеделските производители в Унгария е анализирал екип от Института по аграрна икономика в Унгария.

Високото научно ниво на участията, съчетани с актуалност на темите, извикани от новите обстоятелства, са добро съчетание в замисъла на конференцията. Поканени са и представители на браншовите организации. Програмата и линковете за присъединяване в  двата работни дни на конференцията могат да се проследят на Уебсайта на Института по аграрна икономика. В първия ден се очакват поздравления и експертно участие от зам. министър на МЗХГ, както и по-широка дискусионност по темите, с представители на производители и преработватели.  Някои от темите: Предвиждания за основни сектори в българското селско стопанство (гл.ас. д-р Даниела Димитрова, докторант Васил Стойчев) ИАИ, очаквани изменения в земеделското развитие от "Зелената сделка и новата ОСП", доц. д-р Роел Йогенийл от Университета Вагенинген, Нидерландия. Вижте цялата програма в рубриката Предстоящо и намерете своето място в нея.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.