1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Явор Гечев: Искаме да структурираме ПРСР по приоритетите, които държавата е дала

Явор Гечев: Искаме да структурираме ПРСР по приоритетите, които държавата е дала

Снимка:

Целта е програмата да е ефективна

В Министерство на земеделието и храните най-важно е завършването на Програмата за развитие на селските райони до края на периода. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев, цитиран от Агенция „Фокус”.

„След една седмица отивам в Брюксел за консултации с колегите в Генерална дирекция „Аграрно развитие”, за да можем да спасим максимално много средства от средствата, които са налични в момента, за да може да бъде разплатена и успешно завършена програмата с минимални загуби. Имаме идеи за всяко от нещата и ще предложим на колегите в Брюксел определени варианти, които са на базата на екшън-плана, който сме изготвили. Също така другата седмица трябва да се даде драфт на новата Оперативна програма и в министерството се работи денонощно, за да може да я приключим. Това, което заварваме е един много суров вариант”, обясни той.

По думите му - работи се и по отношение на намалелите средства за следващия програмен период по ПРСР. „Моята работа е, когато има рамката на средствата, по приоритетите, които министерството поставя за развитие на аграрния сектор в България, да променим програмата едва ли не с главата надолу. Искаме да имаме друг подход, а подходът е на база на вдигане на Брутния вътрешен продукт и подкрепа на българските производители в аграрния сектор. Искаме да структурираме програмата по приоритетите, които държавата е дала, за да може наистина тя да е ефективна, а не да се получава усвояване на средства само заради самото усвояване, а да има и ефективност.

Също така да има и достъпност и при най-малките производители и базирано на добавена стойност върху земеделските производители тук, вътре в България, което означава няколко приоритетни сектора – зеленчукопроизводство, плодове, животновъдство, десертно грозде, както и всички позабравени сектори в България, които обаче носят добавена стойност и дават по-голяма заетост”, посочи зам.-министърът.

Според него, трябва да се гарантира и подкрепа за малките производители и преработка на продуктите в България, за да може да има добавена стойност при износа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.