1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Засилен интерес към агрономическите специалности

Засилен интерес към агрономическите специалности

В Аграрно инженерство още на първо класиране местата са запълнени

Тази година кандидат-студентите в Аграрния университет – Пловдив предпочетоха агрономическите специалности, растителна защита, аграрно инженерство, пише dir.bg. Все още има свободни места за екология и зооинженерство, твърди ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева.

Расте броят на кандидатите в агрономическите специалности и растителна защита, може би защото те са в приоритетните направления, по които Аграрният университет е на първо място в страната по рейтинговата система на висшите училища. В Аграрно инженерство още на първо класиране местата са запълнени както в редовно, така и в задочно обучение. Вероятно това се дължи на факта, че университета работи много ползотворно с немски, руски и белоруски фирми за селскостопанска техника, които подпомагат обучението на нашите възпитаници чрез изнасяне на лекции, демонстрации на най-модерната аграрна техника и технологии пред студентите.

Университетът има уникална собствена база. Разполага с над 200 хектара учебно-опитна и експериментална база, в която студентите могат да видят всичко, което се отглежда в България.

Макар че все още младите хора предпочитат специалностите икономика, туризъм, бизнес администрация, студентите, които учат в Аграрния университет, са силно мотивирани, голяма част от тях са деца на фермери или идват от професионалните гимназии.

В модерна лаборатория, която е част от Акредитирания лабораторен комплекс, се правят анализи на всички видове растителни материали, почви, торове. Магистри и докторанти също имат достъп до тази лаборатория за извеждане на научни опити и анализи.

Проф. д-р Христина Янчева се надява и в следващите години студентите да бъдат мотивирани за реализация в аграрния сектор. Дипломите им се ценят и в чужбина. Възпитаниците на университета работят по целия свят – в Европа, Азия, Африка и САЩ. Ежегодно завършват по около 20 студенти от Гърция, а в момента се обучават монголски и украински студенти.

Младите хора, които завършват, има къде да се реализират и в България.  Кариерният център ежедневно публикува обяви за агрономи, голяма част от които за Североизточна България. Големите фирми, които работят с торове и препарати, както и със селскостопанска техника, ползват кадрите им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.