1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. Засилен интерес на инвеститори към българските овощни сортове

Засилен интерес на инвеститори към българските овощни сортове

Институтът по овощарство в Пловдив работи по девет национални проекта в Селскостопанска академия

Нараства интересът на чужди инвеститори към българските овощни сортове, каза директорът на Института по овощарство в Пловдив Аргир Живондов съобщи Агенция „Фокус”.

Българският ранен сорт череши „Косара” и ранният сорт праскови „Филина” бяха продадени преди две години на един от най-големите италиански разсадници – „Батистини” за 7000 евро. Лицензионните права за сорта „Косара” бяха продадени миналата година на разсадник „Ханани” в Израел за 4000 евро. Търсенето продължава. „Сега очакваме от Холандия да се обадят, за да сключим догори и с тях, защото по време на международното селскостопанско изложение „Агра” имахме преговори с холандски разсадник за черешата „Косара”, обясни Живондов.

Институтът работи по девет национални проекта в Селскостопанска академия, пет към министерството на образованието, два по програма COST и един по Седма рамкова програма. „Проектите ни не касаят само създаването на нови овощни сортове, защото овощарската наука не е свързана само с това, а и с начините за създаване и отглеждане на овощните градини. След като създадем сортовете, ги препоръчваме на фермерите, след като бъдат официално признати и оттам нататък следват разработките, свързани с даване на указания за съвременните методи за създаване на овощни градини. Това включва избор на подходящо място, следпочвен анализ, определяне на схемата на засаждане, ориентацията на редовете, на разстоянията на засаждане и т.н”, обясни Аргир Живондов.
„Овощарството в България е много популярно и дори често пъти има любителски характер. На много хора им е хоби да засадят дръвче и да чакат неговите плодове. Но то е и професия. Никой няма хоби например да отглежда пшеница или слънчоглед. Тези култури се отглеждат само за бизнес”, обясни още Живондов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.