1. Начало
  2. Новини
  3. Наука и образование
  4. "Зелен университет" ще бъде създаден във Варна

"Зелен университет" ще бъде създаден във Варна

Учебното заведение ще бъде за следдипломна квалификация

Споразумение за изграждането на първият в Европа "зелен" университет ще бъде подписано утре между кмета на града Кирил Йорданов арх. Жан Мари Белен, от Европейската агенция по финансов инженеринг. Това съобщиха от пресслужбата на общинската администрация в града. На среща днес бяха обсъдени подробностите по подписването на документа.

Учебното заведение ще бъде за следдипломна квалификация. В него ще обучават кадри в областта на архитектурата, екологията и селското стопанство. Идеята е те да се преквалифицират съобразно всички нововъведени екологични норми, разясни шефът на дирекцията по международно сътрудничество в общината Петър Радушев.

Очаква се университетът да привлича специалисти от всички европейски държави. Той ще осигури и около 200 нови работни места, съобщи арх. Белен. По негови данни срокът на обучение ще бъде 3 годишен.

Учебното заведение ще бъде изградено изцяло със средства от Европейския съюз. От община Варна се иска единствено да предостави терен или сграда, с площ около 2500 квадратни метра, където да се изгради зданието. Мястото все още не е избрано. За реализирането на идеята е необходима и санкция на Общинския съвет.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.